Алтернатива за Њемачку има нову групу

Формиран савез ''Европа суверених нација'' у ЕП

  • 10.07.2024. 23:26

У Европском парламенту формирана је нова десничарска група под називом "Европа суверених нација" (ЕСН), која окупља партије које до данас нису припадале ниједној политичкој формацији и у којој ће главну ријеч имати Алтернатива за Њемачку (АфД), преноси "Еуроњуз".

ЕСН ће обухватати 25 посланика из осам држава чланица, што је довољно да се успостави формална група у ЕП и избегне потпадање у категорију "неповезаних", што умногоме смањује релевантност и вријеме за говор посланика током сједница.

Састав и име нове групе објављени су данас поподне након конститутивног састанка у Бриселу, чиме су окончани дани спекулација о будућности тих партија, прије свих АфД-а.

Вијест долази само два дана након формирања Патриота за Европу Виктора Орбана и учвршћује подјелу десничарских снага након јунских избора за Европски парламент.

Орбан одговорио Борељу: Бирократске бесмислице Брисела нису донијеле мир у Украјини

Орбан одговорио Борељу: Бирократске бесмислице Брисела нису донијеле мир у Украјини

Упркос њиховим разликама, осам странака ЕСН-а повезане су жестоким противљењем миграцијама, Зеленом договору и војној помоћи Украјини, што ух је довело у сукоб са водећим партијама у ЕУ.

Осим тога, сви они оспоравају пројекат европских интеграција, у оквиру којег земље неке од својих надлежности делегирају европским институцијама – због чега је у њиховом називу и истакнут термин "суверенитет".

Групу ће чинити АфД (14 посланика), пољска Конфедерација и бугарски Препород (по три посланика), као и француска партија Реконкет, словачка Република, чешка партија Слободне и директне демократије, мађарски покрет Наша домовина и литванска Унија за народ и правду – свака од њих са по једним послаником.

Лидери групе биће европосланици из редова АфД-а и Конфедерације, Рене Ауст и Станислав Тиска.

"Окупили смо се јер дијелимо циљ да имамо значајан утицај на политичку будућност Европе кроз одлучну акцију и стратешко планирање. Ми можемо успјети само ако будемо радили заједно, као што показује европска историја. Утицај су увијек имали они који су имали храбрости да се организују и дјелују стратешки", рекао је Ауст.

Он је додао да су тај пут изабрали "не зато што је лак, већ зато што је неопходно да остваримо нашу заједничку визију снажне, уједињене Европе отаџбина окренуте ка будућности".

АфД је раније ове године избачена из групе Идентитет и демократија (која се у међувремену утопила у Патриоте за Европу), због контроверзних коментара њиховог функционера Максимилијана Краха о припадницима СС дивизија.

Раније је било ријечи да би овој групи могли да се прикључе и румунска партија СОС и шпански покрет "Журка је готова", али се то није догодило, пише РТ Балкан.

Пратите нас и путем Вибера