Gebrejesus: Pandemija može biti pod kontrolom za nekoliko mjeseci

  • 19.04.2021. 18:14

Svijet ima načina da globalnu pandemiju kovid 19 pod kontrolu stavi u narednim mjesecima, rekao je danas generalni direktor Svjetske zdravstvne organizacije (SZO) Tedros Adanom Gebrejesus.

Međutim, aktivista za borbu protiv klimatskih promjena Greta Tunberg koja se dnevnoj konferenciji za medije SZO pridružila kao gost iz Švedske putem video linka, kritikovala je "vakcinaški nacionalizam" i navodi da nije moralno da bogatije zemlje prioritet za vakcinaciju daju svojim mlađim građanima ispred ugroženih grupa u zemljama u razvoju.

"Imamo oruđe da pod kontrolu stavimo pandemiju u narednih nekoliko mjeseci, ako bi ih primjenjivali neprestano i ravnomjerno", naglasio je Gebrejesus.

Međutim, on je izrazio i zabrinutost zbog zabrinjavajućeg širenja kovida 19 među osobama koje imaju između 25 i 59 godina što je moguće usljed mnogo zaraznijih sojeva virusa korona.

Tunbergova je istakla da je u bogatijim zemljama svaka četvrta osoba vakinisana, a u siromašnijim je jedan od 500 dobio dozu.

  • 08:30 Еmisija: ATV jutro

    Aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti iz zemlje i svijeta.

  • 10:00 Serija: Istine i laži (12+)

    Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 11:00 Keto kuhinjica

    Užine ili kompletni oborci prilagođeni keto ishrani sa niskim udjelom ugljenih hidrata.

  • 11:15 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 11:30 Еmisija: Agrar (R)

    Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede.

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.