Generalni sekretar UN

Guteres pozvao na hitno oslobađanje predsjednika Malija

  • 18.08.2020. 22:48

Generalni sekretar UN Antonio Guteres osudio je danas hapšenje predsjednika Malija Ibrahima Bubakara Kejte i drugih zvaničnika koje su izvršili pobunjeni vojnici i pozvao je na njihovo hitno oslobađanje.

"Generalni sekretar poziva na hitnu obnovu ustavnog porijetka i vladavine zakona u Maliju", rekao je danas portparol UN Stefan Dužarik.

Bezbjednosni izvori nešto ranije su izjavili da su predsjednika Kejtu zarobili pobunjeni vojnici u prijestonici Bamaku.

Vojnici su se pobunili u vojnoj bazi Kati udaljenoj oko 15 kilometara od Bamaka i uhapsili su određeni broj civilnih i vojnih zvaničnika.

Kejta se suočava sa masovnim protestima od juna, a demonstranti traže njegovu ostavku zbog navodne korupcije i pogoršane bezbjednosne situacije.

Nešto ranije je premijer Bobu Sise pozvao na dijalog i zatražio od pobunjenih vojnika da se povuku.

Amerika, Francuska i Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država osudili su pobunu 

Tagovi:
  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R) (12+)

    ''''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Еnergo klub

    Relevantne aktuelnosti iz oblasti proizvodnje električne energije.