Prema preliminarnim rezultatima

Havijer Milej novi predsjednik Argentine

  • Izvor: Agencije
  • 20.11.2023. 16:27

Prema preliminarnim rezultatima predsjedničkih izbora u Argentini, na osnovu 90 odsto prebrojanih glasova, krajnje desničarski kandidat Havijer Milej pobijedio je u drugom izbornom krugu svog suparnika, doskorašnjeg ministra ekonomije Serđa Masu.

Preliminarni rezultati pokazuju da je Milej osvojio skoro 56 odsto glasova, dok je njegov protvkandidat Serđo Masa osvojio 44 odsto glasova, prenio je Bi-Bi-Si.

Milej je u govoru pred pristalicama u Buenos Ajresu obećao "drastične promjene" kako bi se uhvatio u koštac sa argentinskom "tragičnom realnošću", odnosno rastućom inflacijom i široko rasprostranjenim siromaštvom.

Istakao je da od "danas počinje rekonstrukcija Argentine".

- Danas počinje kraj propadanja Argentine. Modelu dekadencije je došao kraj. Nema povratka - poručio je Milej.

Najavio je da će se Argentina vratiti na mjesto u svijetu koje "nikada nije trebalo da izgubi".

Predsjednik Rusije Vladimir Putin uputio je čestitku Havijeru Mileju povodom njegove pobjede na predsjedničkim izborima u Argentini.

- Primite čestitke povodom Vašeg izbora za predsjednika. Rusko-argentinski odnosi zasnivaju se na dobrim tradicijama prijateljstva i međusobnog poštovanja. Računamo na dalji razvoj strateškog partnerstva sa Buenos Ajresom u različitim oblastima, kao i na konstruktivan dijalog o aktuelnim međunarodnim pitanjima - navodi se u Telegramu koji je objavljen na sajtu Kremlja.

Putin je poželio Mileju uspjeh u radu, zdravlje i blagostanje.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: