Према прелиминарним резултатима

Хавијер Милеј нови предсједник Аргентине

  • Извор: Агенције
  • 20.11.2023. 16:27

Према прелиминарним резултатима предсједничких избора у Аргентини, на основу 90 одсто пребројаних гласова, крајње десничарски кандидат Хавијер Милеј побиједио је у другом изборном кругу свог супарника, доскорашњег министра економије Серђа Масу.

Прелиминарни резултати показују да је Милеј освојио скоро 56 одсто гласова, док је његов протвкандидат Серђо Маса освојио 44 одсто гласова, пренио је Би-Би-Си.

Милеј је у говору пред присталицама у Буенос Ајресу обећао "драстичне промјене" како би се ухватио у коштац са аргентинском "трагичном реалношћу", односно растућом инфлацијом и широко распрострањеним сиромаштвом.

Истакао је да од "данас почиње реконструкција Аргентине".

- Данас почиње крај пропадања Аргентине. Моделу декаденције је дошао крај. Нема повратка - поручио је Милеј.

Најавио је да ће се Аргентина вратити на мјесто у свијету које "никада није требало да изгуби".

Предсједник Русије Владимир Путин упутио је честитку Хавијеру Милеју поводом његове побједе на предсједничким изборима у Аргентини.

- Примите честитке поводом Вашег избора за предсједника. Руско-аргентински односи заснивају се на добрим традицијама пријатељства и међусобног поштовања. Рачунамо на даљи развој стратешког партнерства са Буенос Ајресом у различитим областима, као и на конструктиван дијалог о актуелним међународним питањима - наводи се у Телеграму који је објављен на сајту Кремља.

Путин је пожелио Милеју успјех у раду, здравље и благостање.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    ''‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.