Malo poznato da proizvode i tenkove

Hjundai predstavio tenk sa nevjerovatnom tehnologijom

  • Izvor: Mondo.rs
  • 19.10.2023. 23:04

Malo je poznato da se Hjundai bavi i teškom industrijom koja prevazilazi klasični drumski transport. U sklopu kompanije je Hjundai Rotem, čiji asortiman uključuje i tenkove. I to veoma konkurentne, što potvrđuje veliki posao sa Poljskom, čiju kopnenu vojsku Hjundai snabdijeva stotinama borbenih tenkova modela K2.

Kompanija je sada predstavila koncept novog borbenog tenka. Jednostavno ga zovu glavni borbeni tenk nove generacije, a ono što ga čini posebnim je primjena stelt tehnologije.


"Najnoviji dizajn, koji koristi prednosti stelt tehnologije, kreiran je u saradnji sa Hiundai Motorom i naglašava budućnost kopnenih vozila. Još uvijek nemamo konkretan vremenski okvir za punu proizvodnju jer je vozilo još uvijek u fazi koncepta. Takođe moramo da odredimo nivo potražnje različitih vlada", rekao je zvaničnik Hiundai Rotema.

Tenk je premijerno predstavljen na Međunarodnoj izložbi vazduhoplovstva i dizajna u Seulu, a spoljašnji izgled jasno ukazuje da je riječ o naprednom proizvodu čiji je cilj minimizirati radarsku vidljivost. Postavljeni su saćasti paneli na bokovima, kupola je pomerena unazad, a pravo iznenađenje dolazi tek kada se pogleda ko čini posadu.

I dok je na sadašnjem K2 posada svedena na tri člana, u ovom tenku nema posade. Tenk se upravlja daljinski, što uključuje okretanje kupole i biranje ciljeva. S druge strane, sistem aktivne zaštite od protivtenkovskog oružja je potpuno automatizovan, prenosi UPI. Pored toga, dio tenka je multifunkcionalni dron koji služi kao svojevrsna pratnja u u nadzoru bojnog polja. Dosadašnje informacije su ukazivale da će biti težak oko 55 tona, a dizel motor će omogućiti brzinu od 70 km/h sa dometom od 500 km.


Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: