Kada će doći do mira

Huti obećali: Ruski i kineski brodovi mogu slobodno da plove Crvenim morem

  • Izvor: RT Balkan
  • 19.01.2024. 17:30

Član politbiroa pokreta jemenskih Huta "Ansar Alah" (arapski za Božje pristalice) Muhamed al Bahiti potvrdio je u intervjuu za ruski list "Izvestija" da ruske i kineske brodove u Crvenom moru ništa ne ugrožava.

Izraelski brodovi i oni koji su na bilo koji način povezani sa Izraelom neće imati ni najmanju priliku da plove kroz Crveno more, napadi na njih će se nastaviti, naveo je Bahiti govoreći u ime jemenskih Huta koji kontrolišu veći dio jemenske obale Crvenog mora.

Za brodove svih drugih država – uključujući Rusiju i Kinu – jemenski Huti su, spremni da osiguraju njihovu bezbjednu plovidbu, jer je, kako je rekao, slobodna plovidba Crvenim morem od velike važnosti za Jemen.

Kako izgleda borba

Jemenski Huti ne žele da uhvate ili potope svaki brod na moru, njihov cilj je da povećaju ekonomske troškove Izraela kako bi prekinuo "pokolj u Pojasu Gaze", naglasio je Muhamed al Bahiti.

Prema njegovim riječima, Huti, prije nego što ispale vatru na brodove, daju signale posadi da promeni pravac kretanja. "Da posade brodova ne ignorišu naše signale upozorenja, mogle bi da se izbjegnu dalje tenzije koje nameće Amerika štiteći Izrael", objasnio je.

Sudbina broda "Galaksi lider", kojeg su Huti zaplijenili 19. novembra, zavisiće od događaja u Pojasu Gaze, dodao je. "Svi članovi posade su dobro, primili smo ih srdačno u skladu sa našom religijom i našim vrijednostima. Njihovi voljeni ne treba da se brinu za njih", dodao je.

Neprijatelje Huta čekaju iznenađenja

Pokret "Ansar Alah" je uspio da razvije svoju vojnu moć, raketni i vazdušni potencijal, istakao je Muhamed al Bahiti, dodajući da u ovoj oblasti napreduju stabilno i smelo.

"Još mnogo iznenađenja čeka naše neprijatelje, što će šokirati SAD i Veliku Britaniju. O njima ćete saznati nakon niza uspješnih operacija", dodao je. 

I pored toga što je zapadna koalicija na čelu sa Vašingtonom skoncentrisala veliki vojni kontingent u blizini zapadne obale Jemena, Huti su uspjeli da pogode trgovački brod u Adenskom zalivu, pojasnio je. "Oni jednostavno ne shvataju koliko smo napredovali u razvoju naših vojnih sposobnosti", dodao je.

Borba Huta je, kako je rekao, samoodbrana, oni će odgovoriti na potpuno isti način kao što su njih napali.

Kada će doći do mira

Jemenski Huti su, kako kaže, ratnici koji žele mir do kog će doći kada SAD i Velika Britanija zaustave agresiju protiv Jemena, zaustave rat u Pojasu Gaze i obezbede nesmetan protok lekova, goriva i hrane, dodao je Bahiti.

U slučaju da se to desi, Huti će odmah da obustave sve operacije u Crvenom moru, dodao je. "Mogu da nas nazivaju teroristima, ali mi samo želimo da zaustavimo krvoproliće i postignemo pravedan svijet", zaključio je.

Bespomoćna Amerika

Odluka Vašingtona da stavi pokret "Ansar Alah" na spisak terorističkih organizacija samo potvrđuje da je Amerika bespomoćna i da nije u pravu, istakao je Muhamed al Bahiti i dodao da takav korak neće uticati ni na šta.

Prema njegovim riječima, terorista je onaj koji podržava i štiti počinioce genocida u Pojasu Gaze. "Zar može da bude terorista neko ko nastoji da zaustavi zločine nad civilima u Gazi i ukine blokadu za više od dva miliona ljudi", upitao je.

"Naš pokret je stekao veliku popularnost ne samo u Jemenu, u arapskom i islamskom svijetu, već i na međunarodnom nivou. Sada cijeli sijvet osjeća simpatije prema herojskoj nameri Jemena da okonča genocid nad palestinskim narodom", naglasio je.

"Ludilo i idiotizam SAD i Velike Britanije igraju protiv njih samih, a sada njihovi brodovi ne mogu da koriste jednu od ključnih arterija za trgovinu u svijetu", ukazao je Muhamed al Bahit.

Prema njegovim riječima, "zemlje agresori" su izgubile mnogo više od Jemena, čiji narod se, uprkos unutrašnjem raskolu, poslije svega ujedinjuje.

Ako se Zapad odlučiti na intervenciju i nesmotrenost, te nastavi udare na teritoriju Jemena, rezultati neće biti u interesu SAD i Velike Britanije, upozorio je.

Pratite nas i putem Vibera