Када ће доћи до мира

Хути обећали: Руски и кинески бродови могу слободно да плове Црвеним морем

  • Извор: РТ Балкан
  • 19.01.2024. 17:30

Члан политбироа покрета јеменских Хута "Ансар Алах" (арапски за Божје присталице) Мухамед ал Бахити потврдио је у интервјуу за руски лист "Известија" да руске и кинеске бродове у Црвеном мору ништа не угрожава.

Израелски бродови и они који су на било који начин повезани са Израелом неће имати ни најмању прилику да плове кроз Црвено море, напади на њих ће се наставити, навео је Бахити говорећи у име јеменских Хута који контролишу већи дио јеменске обале Црвеног мора.

За бродове свих других држава – укључујући Русију и Кину – јеменски Хути су, спремни да осигурају њихову безбједну пловидбу, јер је, како је рекао, слободна пловидба Црвеним морем од велике важности за Јемен.

Како изгледа борба

Јеменски Хути не желе да ухвате или потопе сваки брод на мору, њихов циљ је да повећају економске трошкове Израела како би прекинуо "покољ у Појасу Газе", нагласио је Мухамед ал Бахити.

Према његовим ријечима, Хути, прије него што испале ватру на бродове, дају сигнале посади да промени правац кретања. "Да посаде бродова не игноришу наше сигнале упозорења, могле би да се избјегну даље тензије које намеће Америка штитећи Израел", објаснио је.

Судбина брода "Галакси лидер", којег су Хути заплијенили 19. новембра, зависиће од догађаја у Појасу Газе, додао је. "Сви чланови посаде су добро, примили смо их срдачно у складу са нашом религијом и нашим вриједностима. Њихови вољени не треба да се брину за њих", додао је.

Непријатеље Хута чекају изненађења

Покрет "Ансар Алах" је успио да развије своју војну моћ, ракетни и ваздушни потенцијал, истакао је Мухамед ал Бахити, додајући да у овој области напредују стабилно и смело.

"Још много изненађења чека наше непријатеље, што ће шокирати САД и Велику Британију. О њима ћете сазнати након низа успјешних операција", додао је. 

И поред тога што је западна коалиција на челу са Вашингтоном сконцентрисала велики војни контингент у близини западне обале Јемена, Хути су успјели да погоде трговачки брод у Аденском заливу, појаснио је. "Они једноставно не схватају колико смо напредовали у развоју наших војних способности", додао је.

Борба Хута је, како је рекао, самоодбрана, они ће одговорити на потпуно исти начин као што су њих напали.

Када ће доћи до мира

Јеменски Хути су, како каже, ратници који желе мир до ког ће доћи када САД и Велика Британија зауставе агресију против Јемена, зауставе рат у Појасу Газе и обезбеде несметан проток лекова, горива и хране, додао је Бахити.

У случају да се то деси, Хути ће одмах да обуставе све операције у Црвеном мору, додао је. "Могу да нас називају терористима, али ми само желимо да зауставимо крвопролиће и постигнемо праведан свијет", закључио је.

Беспомоћна Америка

Одлука Вашингтона да стави покрет "Ансар Алах" на списак терористичких организација само потврђује да је Америка беспомоћна и да није у праву, истакао је Мухамед ал Бахити и додао да такав корак неће утицати ни на шта.

Према његовим ријечима, терориста је онај који подржава и штити починиоце геноцида у Појасу Газе. "Зар може да буде терориста неко ко настоји да заустави злочине над цивилима у Гази и укине блокаду за више од два милиона људи", упитао је.

"Наш покрет је стекао велику популарност не само у Јемену, у арапском и исламском свијету, већ и на међународном нивоу. Сада цијели сијвет осјећа симпатије према херојској намери Јемена да оконча геноцид над палестинским народом", нагласио је.

"Лудило и идиотизам САД и Велике Британије играју против њих самих, а сада њихови бродови не могу да користе једну од кључних артерија за трговину у свијету", указао је Мухамед ал Бахит.

Према његовим ријечима, "земље агресори" су изгубиле много више од Јемена, чији народ се, упркос унутрашњем расколу, послије свега уједињује.

Ако се Запад одлучити на интервенцију и несмотреност, те настави ударе на територију Јемена, резултати неће бити у интересу САД и Велике Британије, упозорио је.

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

    ''''''''''''Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Прича се (Р)

    Емисија: Прича се (Р)

  • 13:25 Телетрговина

    Телетрговина