Održana sjednica

Italija britanskoj bebi daje državljanstvo kako bi spriječila da je skinu sa aparata

  • Izvor: RTS
  • 06.11.2023. 22:38

Italijanska vlada dala je državljanstvo teško bolesnoj djevojčici iz Velike Britanije kako bi spriječila ljekare da je skinu sa aparata za održavanje života i omogućila nastavak njenog liječenja u Italiji.

Osmomjesečna Indi Gregori boluje od rijetke mitohondrijalne bolesti, zbog čega njene ćelije ne proizvode dovoljno energije. Bolnica u Notingemu, u centralnoj Еngleskoj, saopštila je da nema smisla nastaviti njeno liječenje, prenosi Rojters.

Visoki sud Еngleske se saglasio sa ovom procjenom i prošlog mjeseca donio je odluku da beba bude isključena sa aparata za održavanje života, a prošle nedjelje odbio je zahtjev njenih roditelja da im se dozvoli da djevojčicu prebace u Vatikansku dječju bolnicu u Rimu.

Vlada italijanske premijerke Đorđe Meloni danas je održala hitnu sjednicu sa jedinom tačkom dnevnog reda, kako bi se bebi dodijelilo italijansko državljanstvo.

"Kažu da nema mnogo nade za malu Indi, ali do kraja ću učiniti sve što mogu da odbranim njen život. I da odbranim pravo njene mame i tate da učine sve što mogu za nju", napisala je Melonijeva na Tviteru.

Roditelji će moći da se obrate italijanskom konzulatu u Britaniji i zatraže da ona bude prebačena u Italiju, rekao je izvor iz italijanske vlade Rojtersu, napominjući da Britanija nema obavezu da udovolji zahtjevu.

Nakon sastanka, italijanska vlada je saopštila da će pomoći u pokrivanju troškova liječenja u bolnici Bambino Gesu, zdravstvenoj ustanovi koju vodi Vatikan u blizini Crkve Svetog Petra.

"Čak i ako transfer u Italiju uključuje određeni rizik, jedina alternativa koja nam je ponuđena u Velikoj Britaniji je da pristanemo na Indinu smrt. Ni mi, ni Indi nemamo šta da izgubimo", rekao je otac bolesne djevojčice.

Rojters podsjeća da je 2018. godine britanski sud odbacio zahtjev roditelja teško bolesnog dvadesettromjesečnog mališana Alfija Еvansa da ga prebace u Bambino Gesu. Mališan je preminuo nekoliko dana nakon što je isključen sa aparata.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R) (12+)

    ''''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.