Turista iz Engleske

Ivan koji je oštetio zid Koloseuma ponovo šokirao: Nisam bio svjestan starosti građevine

  • Izvor: Telegraf
  • 06.07.2023. 06:05

Turista iz Engleske, koji je optužen da je oštetio rimski Koloseum, rekao je da nije svjestan starosti antičkog spomenika.

Ivan Dimitrov, dvadesetsedmogodišnji fitnes instruktor koji živi u Bristolu, napisao je pismo izvinjenja gradonačelniku Rima Robertu Gualtieriju, nakon što je navodno ključem urezao svoje i ime svoje djevojke u unutrašnji zid 2.000 godina starog Koloseuma, prenio je Gardijan.

U pismu je engleski turista, kome je italijanska policija ušla u trag nakon petodnevne potrage, napisao da je tek sada shvatio "ozbiljnost počinjenog djela".

Italija traži Ivana koji je uklesao ime na Koloseumu

Italija traži Ivana koji je uklesao ime na Koloseumu

"U ovim redovima želim da uputim svoje iskreno izvinjenje Italijanima i cijelom svijetu za štetu nanijetu imovini koja je, u stvari, nasljeđe čitavog čovječanstva", dodao je on u pismu objavljenom danas u lilstu “Mesađero”.

Dimitrov, kome prijeti velika novčana i moguća zatvorska kazna, pohvalio je one koji "čuvaju neprocjenjivu istorijsku i umjetničku vrijednost Koloseuma sa posvećenošću, pažnjom i požrtvovanjem".

"Sa dubokom sramotom tek nakon onoga što se, nažalost, dogodilo saznajem za starost spomenika”, naveo je on.

Obrt u slučaju porodične tragedije: Sin se raznio bombom pa otac upucao ženu i sebe

Obrt u slučaju porodične tragedije: Sin se raznio bombom pa otac upucao ženu i sebe

Rimski amfiteatar, završen pod carem Titom 80. godine nove ere, mjesto je gdje su se gladijatori borili jedni protiv drugih i divljih životinja u okrutnim borbama, koje su posmatrale hiljade gledalaca.

Dimitrova, obučenog u plavu košulju sa cvjetovima, navodno je snimio posmatrač kako ključem grebe "Ivan + Hejli 23" na zidu spomenika.

Video snimak je postavljen na Jutjub, prije nego što je podijeljen na društvenim mrežama.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R)

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?