Dvije osobe ubijene

Izbrisan iz nacionalnog registra: Ko je Tunižanin koji je ubijao u Briselu

  • Izvor: Agencije
  • 17.10.2023. 09:04

Dvije su osobe poginule, a jedna je ranjena u terorističkom napadu u Briselu, a kako su javili mediji osumnjičeni za napad je navodno upucan i prebačen u bolnicu.

Zbog tragičnog događaja u belgijskom gradu prekinuta je utakmica kvalifikacija za Еvropsko prvenstvo između Belgije i Švedske.

Zasad nema dokaza da je počinilac na bilo koji način povezan sa situacijom u Izraelu i na Bliskom Istoku. 

Kako su prenijeli mediji, počinilac je nedaleko od Trga Saintelete navodno sišao s motora i zapucao iz automatskog oružja te nakon toga pobjegao.

Ubijen terorista iz Brisela!

Ubijen terorista iz Brisela!

Na društvenim mrežama objavljen je video na kojemu muškarac, vjerovatno počinilac, u fluorescentnom narandžastom prsluku rekavši da se zove Abdesalem Al Guilan i tvrdi da se bori za Alaha. Prema prvim informacijama, riječ je o četrdesetpetogodišnjem Tunižaninu, koji živi u Briselu, u opštini Šaerbek.

Kako javljaju belgijski mediji, osumnjičeni je podnio zahtjev za azil u Belgiji u novembru 2019. godine, ali dobio je odbijenicu u oktobru 2020. godine. Opština ga je izbrisala iz nacionalnog registra, a belgijska državna sekretarica za migracije Nikole de Mor tvrdi da nikada nije bio u prihvatnom centru Fedasil.

U martu 2021. sastavljen je nalog za deportaciju iz Belgije, ali obzirom da ga nisu mogli locirati, zahtjev mu nikada nije uručen. Pretpostavlja se da je u Belgiju stigao 2016. godine, kada je policija utvrdila da se želi vratiti i boriti za džihad.

Ovo voće može pogoršati problem s nadutošću

Ovo voće može pogoršati problem s nadutošću

Ništa konkretno nije učinjeno s tim informacijama jer je takvih izvještaja u to vrijeme bilo "dosta", rekao je ministar pravosuđa Vinsent Van Kuikenborn.

"Osoba je poznata policiji po sumnjivim radnjama, krijumčarenju ljudi, ilegalnom boravku i kao prijetnja državnoj bezbjednosti", pišu belgijski mediji.

Muškarac je navodno osuđen u Tunisu zbog prekršaja iz običajnog prava, a ne zbog terorizma, kako su ranije izvijestili razni mediji, prenosi "Jutarnji".

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Biznis klub

    '‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.