Itamar Ben Gvir

Izraelski ministar ima ideju za mir, kolege ga podržale

  • Izvor: Kliks
  • 01.01.2024. 17:50

Izraelski ministar za nacionalnu bezbjednost Itamar Ben Gvir podržao je ideju o deportovanju Palestinaca iz Pojasa Gaze u inostranstvo.

Od početka rata je česta pojava da neki izraelski političari pozivaju na etničko čišćenje, koristeći eufemizam "humano preseljenje". On je rekao da je rat "prilika da se koncentriše na podsticanje migracije stanovnika Gaze", tokom nedeljnog sastanka njegove frakcije Ocma Jehudit.

"To je pravo, pravedno, moralno i humano rješenje", rekao je Ben Gvir. "Ne možemo se povući ni sa jedne teritorije na kojoj se nalazimo u Pojasu Gaze. Ne samo da ne isključujem jevrejsko naselje tamo, već vjerujem da je to važna stvar", dodao je on.

Dvije žrtve zemljotresa u Japanu

Dvije žrtve zemljotresa u Japanu

Brojni zakonodavci, uključujući članove kabineta, zalagali su se za ono što nazivaju "dobrovoljnim preseljenjem" Palestinaca iz Gaze.

Ideja o deportaciji stanovništva, koju su članovi ultranacionalističkog pokreta Kahana nekada smatrali marginalnim gledištem, ponovo je oživjela u izraelskom političkom diskursu ovog novembra kada su poslanici parlamenta Deni Danon (Likud) i Ram Ben-Barak (Ješ Atid) objavio je članak u Volstrit džurnalu, pozivajući "zemlje širom svijeta da prihvate ograničen broj porodica iz Gaze koje su izrazile želju da se presele".

Njihov prijedlog pozdravili su Ben Gvir i ministar finansija Bezalel Smotrič, koji je njihovu inicijativu nazvao "pravim humanitarnim rješenjem za narod Gaze".

Njemačka: Dvojica mladića poginula u novogodišnjoj noći, jedan porijeklom iz BiH

Njemačka: Dvojica mladića poginula u novogodišnjoj noći, jedan porijeklom iz BiH

U tekstu za Džerusalem Post nekoliko dana kasnije, ministar obavještajnih službi Likuda Gila Gamliel podržao je navodno dobrovoljno preseljenje Palestinaca iz Gaze u inostranstvo.

Pratite nas i putem Vibera

  • 20:30 Na ivici terena

    Na ivici terena

  • 21:00 Еmisija: Ćirilica

    Autorska emisija Milomira Marića.

  • 23:20 Muzzik top 20

    Muzičari bez "povratne sprege" (feedbacka) ostaju dezorjentisani i demotivisani, zato se pokazala potreba za emisijom kao što je Muzzik top 20, koja se sadržajno naslanja na legendarne emisije kao što je bio Hit meseca osamdesetih godina prošloh veka, kroz koje su stasavali mladi reditelji i drugi vizuelni umetnici dok su često još kao studenti režirali svoje prve radove.

  • 00:30 Noćni program

    Noćni program