Turska

Još jedna crkva u Istanbulu postaje džamija

 • Izvor: SRNA
 • 05.05.2024. 16:06

U Istanbulu će sutra za vjernike svečano biti otvorena džamija Karije, prvobitno Crkva Hrista Spasitelja, koja je do sada bila muzej.

Svečanom otvaranju džamije za vjernike, poslije 79 godina, prisustvovaće turski predsjednik Redžep Tajip Еrdogan putem video-konferencije, piše list "Sabah".

Pravoslavna crkva Hora ili Crkva Hrista Spasitelja u polju, podignuta je u četvrtom vijeku, a 1511. godine pretvorena je u džamiju.


Kralj paprika na novim mukama

Kralj paprika na novim mukama

U džamiju ju je preuredio Atik Ali-paša, jedan od Bajazitovih velikih vezira, i od tada je u funkciji pod nazivima "Atik Ali-pašina džamija" i "Karije džamija".

Mozaici i freske koje se smatraju vrhuncem vizantijske umjetnosti tada su prekriveni slojem maltera.

Zvaničnom odlukom vlasti 2. avgusta 1945. godine građevina je dobila status muzeja i predstavljala je jednu od najposjećenijih turističkih atrakcija iz vizantijskog perioda u Carigradu, uz Aja Sofiju i cisternu Baziliku.

Prije četiri godine, odlukom predsjednika Еrdogana ponovo je prebačena u nadležnost Predsjedništva za vjerska pitanja, prenosi "Raša tudej Balkan".


Zakucao se u banderu, a kada vidite ovo ništa vam neće biti jasno - FOTO

Zakucao se u banderu, a kada vidite ovo ništa vam neće biti jasno - FOTO

Tada je i započeta restauracija ovog značajnog istorijskog objekta da bi vjernici opet mogli da se mole u njemu.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
 • 14:40 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

  ''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

 • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

  Ova zanimljiva i uzbudljiva priča prati Dilan, mladu djevojku koja svoje snove mora da stavi po strani i uda se za Barana, koji bi ženidbom sa njom prekinuo dugogodišnju krvnu osvetu između njihovih porodica, Karabej i Demir.

 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 18:20 Naša Srpska

  Naša Srpska

 • 18:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.