Kim Jong-un više nije vrhovni lider Sjeverne Koreje

  • 12.07.2019. 12:05

Lider Sjeverne Koreje Kim Jong-un više nije vrhovni lider, već je novim ustavom zvanično proglašen za šefa države i vrhovnog komandanta vojske.

Pozivajući se na izjave posmatrača, novinske agencije navode da bi cilj novog ustava mogla biti priprema za potpisivanje mirovnog sporazuma sa SAD, na koji Sjeverna Koreja poziva s ciljem prekida ratnog stanja, koje postoji još od Korejskog rata vođenog od 1950. do 1953. godine.

U novom ustavu navodi se da je Kim, kao predsjedavajući Komisije za državna pitanja, vrhovni komandant vojske i "vrhovni predstavnik cijelog korejskog naroda", što znači da je šef države.

Kim je u prethodnom ustavu predstavljen kao "vrhovni lider", koji komandira oružanim snagama.

Profesor Instituta za Daleki istok na Univerzitetu Kjungnam Kim Dong-jup izjavio je da je Kim sanjao o tome da postane predsjednik Sjeverne Koreje i da je sada učinio da to postane stvarnost.

- On već dugo želi promijeniti nenormalnu politiku u kojoj je vojska na prvom mjestu - istakao je Kim Dong-jup.

Kim se od prošle godine usredsredio na ekonomiju, započeo razgovora sa SAD o nuklearnom programu Sjeverne Koreje i načinio korake ka promjeni slike o sebi kao svjetskom lideru, koristeći za taj cilj i samit sa Južnom Korejom, Kinom i Rusijom.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Еnergo klub

    Relevantne aktuelnosti iz oblasti proizvodnje električne energije.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:42 Sport

    Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.