Lider Sjeverne Koreje

Kim naredio ubrzanu pripremu za rat

  • Izvor: B92
  • 28.12.2023. 11:55

Kim Jong Un, lider Sjeverne Koreje, naredio je vojsci, industriji municije i sektoru nuklearnog naoružanja da ubrzaju ratne pripreme za suprotstavljanje "neviđenim konfrontacionim potezima SAD", prenijeli su državni mediji Sjeverne Koreje.

Kim je istakao da će nastaviti saradnju sa "antiimperijalističkim državama", uključujući i Rusiju, dok Vašington optužuje Pjongjang da obezbjeđuje oružje koje Moskvi pomaže u ratu u Ukrajini, prenio je Rojters.

Jun Sjukul, predsjednik Južne Koreje, je nakon izjava sjevernokroejskog vođe posjetio vojnu jedinicu u blizini zone razdvajanja sa Sjevernom Korejom i pozvao na hitnu odmazdu ako dođe do bilo koje vrste direktne provokacije.

Deveti plenarni sastanak Osmog centralnog komiteta Radničke partije Koreje počeo je u utorak da bi završio godinu u kojoj je izolovani Sjever unio nuklearnu politiku u svoj ustav, lansirao špijunski satelit i ispalio novu interkontinentalnu balističku raketu, podsjeća britanska agencija, a prenosi B92.

U Srpskoj 8. januar neradni dan

U Srpskoj 8. januar neradni dan

Lider Sjeverne Koreje predstavio je i ekonomske ciljeve za 2024. godinu, koju je opisao kao odlučujuću za postizanje prethodno najavljenog petogodišnjeg razvojnog plana zemlje.

"Najavio je stabilizaciju poljoprivrednog i industrijskog sektora", piše u izvještaju državne agencije KCNA.

Sa druge strane, Rojters piše da se Sjeverna Koreja suočava sa nestašicama hrane već nekoliko decenija, uključujući veliku glad tokom devedesetih.

Međunarodni ekonomski stručnjaci navode da je potpuno zatvaranje granica sa Kinom i Rusijom tokom pandemije virusa korona dodatno ugrozilo zalihe hrane.

Procjenjuje se da će proizvodnja usjeva u Sjevernoj Koreji da se poveća u odnosu na 2023. zbog povoljnih vremenskih uslova, ali južnokorejski mediji prenose da je i pomenuta količina daleko ispod onoga što je potrebno za rješavanje hronične nestašice hrane u zemlji.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 12:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:55 Еmisija: Tet a tet sa Tatjanom Trninić (R)

    Vrata sastanaka u četiri oka otvaramo samo zbog vas!

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R) (12+)

    ''''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.