Лидер Сјеверне Кореје

Ким наредио убрзану припрему за рат

  • Извор: Б92
  • 28.12.2023. 11:55

Ким Јонг Ун, лидер Сјеверне Кореје, наредио је војсци, индустрији муниције и сектору нуклеарног наоружања да убрзају ратне припреме за супротстављање "невиђеним конфронтационим потезима САД", пренијели су државни медији Сјеверне Кореје.

Ким је истакао да ће наставити сарадњу са "антиимперијалистичким државама", укључујући и Русију, док Вашингтон оптужује Пјонгјанг да обезбјеђује оружје које Москви помаже у рату у Украјини, пренио је Ројтерс.

Јун Сјукул, предсједник Јужне Кореје, је након изјава сјевернокроејског вође посјетио војну јединицу у близини зоне раздвајања са Сјеверном Корејом и позвао на хитну одмазду ако дође до било које врсте директне провокације.

Девети пленарни састанак Осмог централног комитета Радничке партије Кореје почео је у уторак да би завршио годину у којој је изоловани Сјевер унио нуклеарну политику у свој устав, лансирао шпијунски сателит и испалио нову интерконтиненталну балистичку ракету, подсјећа британска агенција, а преноси Б92.

У Српској 8. јануар нерадни дан

У Српској 8. јануар нерадни дан

Лидер Сјеверне Кореје представио је и економске циљеве за 2024. годину, коју је описао као одлучујућу за постизање претходно најављеног петогодишњег развојног плана земље.

"Најавио је стабилизацију пољопривредног и индустријског сектора", пише у извјештају државне агенције КЦНА.

Са друге стране, Ројтерс пише да се Сјеверна Кореја суочава са несташицама хране већ неколико деценија, укључујући велику глад током деведесетих.

Међународни економски стручњаци наводе да је потпуно затварање граница са Кином и Русијом током пандемије вируса корона додатно угрозило залихе хране.

Процјењује се да ће производња усјева у Сјеверној Кореји да се повећа у односу на 2023. због повољних временских услова, али јужнокорејски медији преносе да је и поменута количина далеко испод онога што је потребно за рјешавање хроничне несташице хране у земљи.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 21:00 Серија: Авионџије (12+)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм