Stvaranje dvije države ne garantuje mirnu situaciju

Kisindžer objasnio u čemu je problem u odnosima Moskve i Vašingtona

  • 04.12.2023. 07:51

Bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer je u jednom od svojih posljednjih intervjua rekao da je glavni problem u rusko-američkim odnosima nedostatak dijaloga, zbog čega, prema njegovom mišljenju, Sjedinjene Američke Države ne shvataju Rusiju.

"Trenutno je najveća poteškoća u odnosima sa Rusijom to što nismo čuli šta sada misle, jer dijaloga sa Rusijom uopšte nema", rekao je Kisindžer u intervjuu koji je za "Politiko" dao 18. oktobra.

Kisindžer kritikovao bombardovanje SRJ 1999.

Kisindžer kritikovao bombardovanje SRJ 1999.

Komentarišući rat na Bliskom istoku, Kisindžer je rekao da stvaranje dvije države ne garantuje mirnu situaciju u regionu u budućnosti.

"Formalni mir ne garantuje trajni mir. Koliko je teško rješenje o dvije države pokazuje iskustvo Hamasa. Gazu je (bivši izraelski premijer Arijel) Šaron učinio kvazi nezavisnom kako bi se testirala mogućnost rješenja sa dvije države. To je, u stvari, dovelo do mnogo složenije situacije. U posljednje dvije godine postalo je mnogo gore nego 2005. Tako da rješenje sa dvije države ne garantuje da se ono što smo vidjeli posljednjih nedjelja neće ponoviti", rekao je Kisindžer.

Prema njegovim riječima, Zapadna obala bi trebalo da bude stavljena pod jordansku kontrolu, a ne da se teži ka rješenju sa dvije države koje ostavlja jednu od dvije teritorije odlučnom da uništi Izrael. Ocijenio je i da je potrebno veće angažovanje Amerike kako bi se spriječio nastavak sukoba.

Da su slušali Kisindžera, ne bi bilo problema u BiH

Da su slušali Kisindžera, ne bi bilo problema u BiH

Na pitanje da li trenutna kriza otvara mogućnost Kini da "napadne Tajvan", Kisindžer je ocijenio da "Kina nije spremna za takav sukob" i naglasio da Peking "ima kapacitet da uspostavi odnos sa Sjedinjenim Državama" i da bi "SAD trebalo da se pomire sa Kinom".

Kisindžer je preminuo 29. novembra. Bivši američki državni sekretar bio je jedna od najuticajnijih političkih ličnosti u SAD, ostavivši značajan trag u istoriji diplomatije, prenosi RT Balkan.


Pratite nas i putem Vibera

  • 12:15 Dokumentarni program

    ''Dokumentarni program

  • 13:10 Еmisija: Narod priča (R)

    Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić.

  • 13:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 14:00 Еmisija: Ćirilica (R)

    Provokativna pitanja i još provokativniji odgovori, bujica oprečnih stavova i reči, teorije i dokazi, neotkriveno – sve nosi urednički potpis Marića koji na interesantan način sučeljava različita mišljenja i ogoljava stvarnost.

  • 16:10 Naša Srpska (R)

    ''Svakog ponedjeljka u 18 časova i 20 minuta u emisiji 'Naša Srpska' pogledajte aktuelne teme iz privrede, turizma, zdravlja, kulture i sporta iz svih krajeva naše zemlje.