Стварање двије државе не гарантује мирну ситуацију

Кисинџер објаснио у чему је проблем у односима Москве и Вашингтона

  • 04.12.2023. 07:51

Бивши амерички државни секретар Хенри Кисинџер је у једном од својих посљедњих интервјуа рекао да је главни проблем у руско-америчким односима недостатак дијалога, због чега, према његовом мишљењу, Сједињене Америчке Државе не схватају Русију.

"Тренутно је највећа потешкоћа у односима са Русијом то што нисмо чули шта сада мисле, јер дијалога са Русијом уопште нема", рекао је Кисинџер у интервјуу који је за "Политико" дао 18. октобра.

Кисинџер критиковао бомбардовање СРЈ 1999.

Кисинџер критиковао бомбардовање СРЈ 1999.

Коментаришући рат на Блиском истоку, Кисинџер је рекао да стварање двије државе не гарантује мирну ситуацију у региону у будућности.

"Формални мир не гарантује трајни мир. Колико је тешко рјешење о двије државе показује искуство Хамаса. Газу је (бивши израелски премијер Аријел) Шарон учинио квази независном како би се тестирала могућност рјешења са двије државе. То је, у ствари, довело до много сложеније ситуације. У посљедње двије године постало је много горе него 2005. Тако да рјешење са двије државе не гарантује да се оно што смо видјели посљедњих недјеља неће поновити", рекао је Кисинџер.

Према његовим ријечима, Западна обала би требало да буде стављена под јорданску контролу, а не да се тежи ка рјешењу са двије државе које оставља једну од двије територије одлучном да уништи Израел. Оцијенио је и да је потребно веће ангажовање Америке како би се спријечио наставак сукоба.

Да су слушали Кисинџера, не би било проблема у БиХ

Да су слушали Кисинџера, не би било проблема у БиХ

На питање да ли тренутна криза отвара могућност Кини да "нападне Тајван", Кисинџер је оцијенио да "Кина није спремна за такав сукоб" и нагласио да Пекинг "има капацитет да успостави однос са Сједињеним Државама" и да би "САД требало да се помире са Кином".

Кисинџер је преминуо 29. новембра. Бивши амерички државни секретар био је једна од најутицајнијих политичких личности у САД, оставивши значајан траг у историји дипломатије, преноси РТ Балкан.


Пратите нас и путем Вибера