Владислав Јовановић

Да су слушали Кисинџера, не би било проблема у БиХ

  • Извор: СРНА
  • 01.12.2023. 11:46

Бивши дипломата, Владислав Јовановић, сматра да данашњих проблема у БиХ не би било да је администрација бившег америчког предсједника Била Клинтона слушала савјете Хенрија Кисинџера, моћног дипломате који је јуче преминуо у стотој години.

Према ријечима Јовановића, виши ниво разумијевања прилика, који је Кисинџер исказивао у вези са простором некадашње Југославије, сасвим извјесно је плод чињенице да је рођен у Баварској, гдје је, уосталом, и стасао, као и чињенице да се посвећено бавио историјом ове регије.

Калинић: Кисинџер фараон свјетске дипломатије

Калинић: Кисинџер фараон свјетске дипломатије

Открива како је имао прилику да упозна Кисинџера, истичући да се радило о једном, прије свега, реалном политичару, чијим су одласком САД изгубиле некога ко је вјеровао у дијалог и компромис.

Стевандић: Да су послушали Кисинџера, Балкан би био стабилнији

Стевандић: Да су послушали Кисинџера, Балкан би био стабилнији

- Све што је рађено током деведесетих на просторима Балкана, он није одобравао. Имао је сасвим другачије мишљење како све то решити, а да при томе то буде и трајно, а не привремено. Нажалост, тадашња Клинтонова администрација није видела толико далеко колико он, што га је красило кроз читаву његову политичку каријеру. Уосталом, и ово данас што се дешава на овим просторима указује ко је био у праву. Треба прочитати неке од његових књига, поготово политичари, доносиоци одлука. Он је у њима све лепо објаснио, али и указао на потенцијалне опасности и евентуална решења. Да су га слушали, не би било данашњих проблема у БиХ, али и на Косову, не би било ни рата у Украјини, али ни америчко-кинеских тензија - наводи Јовановић.

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Документарни програм

    ''Документарни програм

  • 13:10 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.