ATV

Предсједник НСРС

Стевандић: Да су послушали Кисинџера, Балкан би био стабилнији

  • Извор: РТРС
  • 01.12.2023. 11:33

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић сматра да би Балкан био стабилнији и мање људи би се иселило из БиХ да је америчка администрација послушала Хенрија Кисинџера да Србе, Хрвате и Бошњаке не гура у исту државу.

"Такође, свако би у БиХ располагао својом имовином, креирао би инвестиције, једни другима не би забијали клипове у точкове, мада то Српска није радила. Кисинџер је сигурно дугорочно боље видио ситуацију у БиХ него америчка администрација“, рекао је Стевандић.

Некадашњи шеф Стејт департмента и Савјета за националну безбједност, те амерички државни секретар Хенри Кисинџер преминуо је у 100. години.

Кисинџер је у интервјуу америчком новинару Чарлију Роузу прије 13 година критиковао америчку политику на Балкану, наводећи да се Америка понаша као да силом покушава да врати Србе у некакву митску Босну, која није постојала никада у историји.

"Не постоји 'босански' језик, не постоји 'босанска' култура. Босна је административна јединица која се састоји од Хрвата, муслимана и Срба, вјештачки створена у бившој Југославији и глупаво призната као држава од западних сила“, рекао је Кисинџер.

Он је навео да су се Срби 600 година борили да њима не владају муслимани и упитао зато САД крши властито начело самоодређивања народа и зашто их медији називају "српским сепаратистима"?

Пратите нас и путем Вибера