Austrija

Knajsl: Putin je bio u pravu

  • Izvor: SRNA
  • 01.01.2024. 15:43

Njemačka je izgubila svoje mjesto kao peta najveća svjetska ekonomija u odnosu na Rusiju, baš kao što je ruski predsjednik Vladimir Putin predvidio, rekla je bivši austrijski ministar spoljnih poslova Karin Knajsl.

"Ruski predsjednik Vladimir Putin bio je u pravu kada je prošlog ljeta sugerisao da će njegova zemlja prestići njemačku na listi vodećih ekonomija po paritetu kupovne moći uprkos sankcijama Zapada", rekla je Knajslova.

Prema njenim riječima, Rusija je u proteklih godinu dana postigla snažne rezultate kako na ratištu u borbi protiv Ukrajine, tako i na ekonomskom frontu.

"Еkonomska plima se preokrenula u junu 2023. godine, kada je na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu Putin istakao da je Rusija šesta među deset najvećih ekonomskih sila, ali da bi mogla da pretekne Njemačku", podsjetila je Knajslova, napominjući da se to dogodilo dva mjeseca kasnije.


Jedan znak do Božića će imati finansijski prosperitet

Jedan znak do Božića će imati finansijski prosperitet

Knajslova, koja se prošle godine preselila u Sankt Peterburg da bi se usredsredila na svoj rad kao šef istraživačkog centra za Geopolitičku opservatoriju za ključna pitanja Rusije, aludirala je na Putinov plenarni govor na forumu, kada je predsjednik rekao da je siguran da će Rusija zadržati šesto mjesto na listi najvećih ekonomija na osnovu pariteta kupovne moći.

Putin je u avgustu objavio da je Rusija postala peta najveća ekonomija na svijetu uprkos mnogim pesimističnim projekcijama. Otprilike u isto vrijeme, Svjetska banka je objavila izvještaj u kojem se navodi da je ruski BDP premašio pet triliona dolara u 2022. godini, malo nadmašivši njemački.

Što se tiče zastoja između NATO-a i Rusije, Knajslova je napomenula da je jedan od najvećih događaja u godini bila ukrajinska kontraofanziva, koja je počela početkom juna, ali je, prema vojnim procjenama, neuspjela.


Kako se najbrže i najlakše riješiti mamurluka?

Kako se najbrže i najlakše riješiti mamurluka?

Zvaničnici u Moskvi su rekli da Kijev nije uspio da da ostvariti značajnije pomake, procjenjujući ukrajinske gubitke na oko 160.000 od početka ljeta, podsjeća "Raša tudej". 

Pratite nas i putem Vibera

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Naša Srpska

    Naša Srpska

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.