Аустрија

Кнајсл: Путин је био у праву

  • Извор: СРНА
  • 01.01.2024. 15:43

Њемачка је изгубила своје мјесто као пета највећа свјетска економија у односу на Русију, баш као што је руски предсједник Владимир Путин предвидио, рекла је бивши аустријски министар спољних послова Карин Кнајсл.

"Руски предсједник Владимир Путин био је у праву када је прошлог љета сугерисао да ће његова земља престићи њемачку на листи водећих економија по паритету куповне моћи упркос санкцијама Запада", рекла је Кнајслова.

Према њеним ријечима, Русија је у протеклих годину дана постигла снажне резултате како на ратишту у борби против Украјине, тако и на економском фронту.

"Економска плима се преокренула у јуну 2023. године, када је на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу Путин истакао да је Русија шеста међу десет највећих економских сила, али да би могла да претекне Њемачку", подсјетила је Кнајслова, напомињући да се то догодило два мјесеца касније.


Један знак до Божића ће имати финансијски просперитет

Један знак до Божића ће имати финансијски просперитет

Кнајслова, која се прошле године преселила у Санкт Петербург да би се усредсредила на свој рад као шеф истраживачког центра за Геополитичку опсерваторију за кључна питања Русије, алудирала је на Путинов пленарни говор на форуму, када је предсједник рекао да је сигуран да ће Русија задржати шесто мјесто на листи највећих економија на основу паритета куповне моћи.

Путин је у августу објавио да је Русија постала пета највећа економија на свијету упркос многим песимистичним пројекцијама. Отприлике у исто вријеме, Свјетска банка је објавила извјештај у којем се наводи да је руски БДП премашио пет трилиона долара у 2022. години, мало надмашивши њемачки.

Што се тиче застоја између НАТО-а и Русије, Кнајслова је напоменула да је један од највећих догађаја у години била украјинска контраофанзива, која је почела почетком јуна, али је, према војним процјенама, неуспјела.


Како се најбрже и најлакше ријешити мамурлука?

Како се најбрже и најлакше ријешити мамурлука?

Званичници у Москви су рекли да Кијев није успио да да остварити значајније помаке, процјењујући украјинске губитке на око 160.000 од почетка љета, подсјећа "Раша тудеј". 

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:10 Емисија: Прича се (Р)

    '''Политичка, дебатна, емисија ‘Прича се…’ доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 22:05 Серија: Ко те шиша (12+)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''''Телевизијска серија о једном од најпознатијих нарко босова - Јоакину "Ел Чапу" Гузману.

  • 23:30 Ноћни програм

    Ноћни програм