Burno u SB UN-a

"Ko ste vi da drugima držite lekcije, sjetite se Jugoslavije": Nebenzja odgovorio na optužbe SAD

  • 28.02.2024. 13:12

Stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja poručio je Sjedinjenim Državama da prvo sagledaju svoja djela i podsetio na američko bombardovanje Jugoslavije, nakon što je zamjenik stalnog predstavnika SAD pri UN Robert Vud na sjednici Savjeta bezbjednosti o situaciji u Pojasu Gaze poručio Rusiji da nema pravo da kritikuje bilo koga, s obzirom na učešće u sukobu u Ukrajini.

Nebenzja je na sjednici optužio Vašington da je više puta blokirao rezoluciju SB UN sa pozivom na momentalni prekid vatre.

Zamjenik stalnog predstavnika SAD pri UN Robert Vud rekao da "Ruska Federacija ne doprinosi rješavanju humanitarnih kriza, već ih stvara", te da Rusija ne treba da kritikuje nijednu zemlju jer sama navodno krši Povelju UN.

Nebenzja je na to odgovorio da je situacija u Ukrajini i Gazi neuporediva, jer Rusija ne bombarduje civilno stanovništvo Ukrajine.

"Zar vas nije sramota da poredite situacije u Ukrajini i Gazi. One su neuporedive. Ko ste vi da nam držite predavanja o tome? Zemlja koja je uništila Irak, Avganistan, Siriju, zasula te zemlje varvarskim bombama, uključujući i Jugoslaviju? Prije nego što sljedeći put pokušate da vidite trn u tuđem oku, pogledajte balvan u svom", kazao je Nebenzja na sjednici Savjeta bezbjednosti o prijetnji glađu u Pojasu Gaze.

On je naglasio da Rusija u Ukrajini gađa isključivo vojne ciljeve i vojnu infrastrukturu koji omogućavaju kijevskom režimu da održava svoju ratnu mašineriju.

Pratite nas i putem Vibera