Бурно у СБ УН-а

"Ко сте ви да другима држите лекције, сјетите се Југославије": Небензја одговорио на оптужбе САД

  • 28.02.2024. 13:12

Стални представник Русије при Уједињеним нацијама Василиј Небензја поручио је Сједињеним Државама да прво сагледају своја дјела и подсетио на америчко бомбардовање Југославије, након што је замјеник сталног представника САД при УН Роберт Вуд на сједници Савјета безбједности о ситуацији у Појасу Газе поручио Русији да нема право да критикује било кога, с обзиром на учешће у сукобу у Украјини.

Небензја је на сједници оптужио Вашингтон да је више пута блокирао резолуцију СБ УН са позивом на моментални прекид ватре.

Замјеник сталног представника САД при УН Роберт Вуд рекао да "Руска Федерација не доприноси рјешавању хуманитарних криза, већ их ствара", те да Русија не треба да критикује ниједну земљу јер сама наводно крши Повељу УН.

Небензја је на то одговорио да је ситуација у Украјини и Гази неупоредива, јер Русија не бомбардује цивилно становништво Украјине.

"Зар вас није срамота да поредите ситуације у Украјини и Гази. Оне су неупоредиве. Ко сте ви да нам држите предавања о томе? Земља која је уништила Ирак, Авганистан, Сирију, засула те земље варварским бомбама, укључујући и Југославију? Прије него што сљедећи пут покушате да видите трн у туђем оку, погледајте балван у свом", казао је Небензја на сједници Савјета безбједности о пријетњи глађу у Појасу Газе.

Он је нагласио да Русија у Украјини гађа искључиво војне циљеве и војну инфраструктуру који омогућавају кијевском режиму да одржава своју ратну машинерију.

Пратите нас и путем Вибера

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)