Rat na sve strane

Kremlj: Rusija je bila u pravu, Bliski istok gori zbog sukoba u Gazi

  • 19.01.2024. 15:23

Moskva poziva sve učesnice i sukobu u Pojasu Gaze da se suzdrže od borbe i okrenu diplomatiji, s obzirom da je izraelsko-palestinski sukob uzdrmao čitav Bliski istok i donio tenzije u region, ukazao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Rusija je diplomatskim kanalima u neprekidnom kontaktu sa Iranom i Pakistanom, diplomatija je jedina stvar koja može da pomogne da se krene putem smirivanja tenzija, pojasnio je.

"Rusija je od početka najnovije faze sukoba u Pojasu Gaze upozoravala da konflikt može da se raširi, a sada, nažalost, svjedočimo tome", dodao je.

U noći između 17. i 18. januara Oružane snage Pakistana izvršile su raketne i vazdušne udare po teritoriji Irana, kao odgovor na pređašnje iranske napade balističkim raketama na baze terorističkih grupa u Pakistanu.

Dok Teheran navodi da su žrtve pakistanskih udara uglavnom bili civili, među kojima ima i žena i djece, Islamabad tvrdi da je jedna od primarnih meta njihovog napada bila teroristička organizacija Oslobodilačka vojska Beludžistana (BLA).

Saudijska Arabija je orjentisana na članstvo u BRIKSU, o tome je bilo riječi tokom nedavne posjete ruskog predsjednika Rijadu, naglasio je Peskov i dodao da druge informacije ne dolaze do Kremlja.

Sa druge strane, Rusija žali zbog odluke Argentine da se ne pridruži BRIKS-u, ali poštuje suverenu odluku Buenos Ajresa, dodao je.

"Argentinci su sami birali vlast koja je odlučila da trenutno nije dobar trenutak da se priključe ovom formatu", pojasnio. Moskva se nada da bi vremenom vlasti Argentine mogle da uvide da im je korisnije da se vrate BRIKS-u.

Rusiju raduje prilično dugačak red za ulazak u BRIKS i to što mnoge države žele da se pridruže, dodao je Peskov.

Mnogo stranih plaćenika ratuje na strani Ukrajine, stalno dobijamo potvrde toga, rekao je portparol Kremlja, komentarišući izvještaj ruskog ministarstva odbrane da je ruska vojska u zoni Specijalne vojne operacije u Harkovu likvidirala francuske plaćenike koji su se borili na strani kijevskog režima.

Еliminisano je više od 60 lica koji su se borili na strani Oružanih snaga Ukrajine, a ispostavilo se da se radi o francuskim državljanima. Inače, u Francuskoj je plaćenička aktivnost zabranjena zakonom.

Ruske i francuske diplomate razgovaraju o tom slučaju, ali na višem nivou se nije bilo prijedloga za razgovor, rekao je Peskov.

Nema osnova za obnavljanje sporazuma o žitu, svi drugi načini za prevoz ukrajinskog žita su opasni, brodovlasnici i kompanije moraju da budu svjesni da rade sa maksimalnim rizikom, naveo je Peskov.

Razgovori na temu sporazuma o žitu se ne vode, dio sporazuma koji se ticao ruske strane do danas nije ispunjen, a nema ni perspektive da će se po tom pitanju nešto promijeniti, dodao je.

Još uvijek nije određen tačan datum Putinove posjete Sjevernoj Koreji i Turskoj, dogovori se vode diplomatskim kanalima, naveo je Peskov i obećao da će blagovremeno obavijestiti javnost o predsjednikovim putovanjima.

Pratite nas i putem Vibera

  • 07:00 Еmisija: ATV jutro

    Svakog radnog dana od 6 časova i 55 minuta i vikendom od 8 časova i 30 minuta očekuju vas aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti.

  • 09:00 Serija: Krvavo cvijeće (R)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 10:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (12+)

    Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.