Dmitrij Peskov

Kremlj: Ruske službe nisu odgovorne za "Havanski sindrom"

  • Izvor: SRNA
  • 02.04.2024. 02:12

Kremlj je danas negirao izvještaj da postoji mogućnost da je ruska obavještajna služba odgovorna za misteriozni "Havanski sindrom" od kojeg je obolijevaju pripadnici američkih diplomatskih i obavještajnih službi.

"Već dugo se u medijima pretjeruje sa `Havanskim sindromom` i od početka optužbe povezuju sa ruskom stranom, ali niko nije objavio nikakve dokaze o tim neosnovanim optužbama. Stoga, sve optužbe iznijete u medijima su neosnovane", naglasio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Medijska grupa "Insajder", čije je sjedište u letonskoj prijestonici Rigi, javila je da su pripadnici jedinice ruske obavještajne službe "GRU" poznate kao "29155" bili na mjestu na kojem su prijavljeni zdravstveni incidenti sa američkim osobljem.

Rezultati istrage "Insajdera" u saradnji sa njemačkim "Der Špiglom" takođe ukazuju na to da su višerangirani ove ruske jedinice primili odlikovanja i unapređenja zbog razvoja "nesmrtonosnog akustičnog oružja".

Portparol Pentagona Sabrina Sing potvrdila je da je prošle godine višerangirani zvaničnik američkog Ministarstva odbrane prijavio simptome slične "Havanskom sindromu" na samitu NATO održanom prošle godine u Viljnjusu.

Među simptomima ovog oboljenja su migrene, mučnina, gubici pamćenja i vrtoglavica.

Portparol Bijele kuće Karin Žan-Pjer izjavila je ranije da rezultati analiza američkih obavještajnih službi ukazuju na to da se ne vjeruje da je Rusija odgovorna za "Havanski sindrom" među državnim službenicima SAD.

Ona je istakla da američka administracija nastavlja da proučava slučajeve "Havanskog sindroma" među američkim državnim službenicima. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 10:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (12+)

    Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 11:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.