Дмитриј Песков

Кремљ: Руске службе нису одговорне за "Хавански синдром"

  • Извор: СРНА
  • 02.04.2024. 02:12

Кремљ је данас негирао извјештај да постоји могућност да је руска обавјештајна служба одговорна за мистериозни "Хавански синдром" од којег је оболијевају припадници америчких дипломатских и обавјештајних служби.

"Већ дуго се у медијима претјерује са `Хаванским синдромом` и од почетка оптужбе повезују са руском страном, али нико није објавио никакве доказе о тим неоснованим оптужбама. Стога, све оптужбе изнијете у медијима су неосноване", нагласио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Медијска група "Инсајдер", чије је сједиште у летонској пријестоници Риги, јавила је да су припадници јединице руске обавјештајне службе "ГРУ" познате као "29155" били на мјесту на којем су пријављени здравствени инциденти са америчким особљем.

Резултати истраге "Инсајдера" у сарадњи са њемачким "Дер Шпиглом" такође указују на то да су вишерангирани ове руске јединице примили одликовања и унапређења због развоја "несмртоносног акустичног оружја".

Портпарол Пентагона Сабрина Синг потврдила је да је прошле године вишерангирани званичник америчког Министарства одбране пријавио симптоме сличне "Хаванском синдрому" на самиту НАТО одржаном прошле године у Виљњусу.

Међу симптомима овог обољења су мигрене, мучнина, губици памћења и вртоглавица.

Портпарол Бијеле куће Карин Жан-Пјер изјавила је раније да резултати анализа америчких обавјештајних служби указују на то да се не вјерује да је Русија одговорна за "Хавански синдром" међу државним службеницима САД.

Она је истакла да америчка администрација наставља да проучава случајеве "Хаванског синдрома" међу америчким државним службеницима. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.

  • 19:52 Без коментара

    Кратка, динамична и занимљива емисија која окупља и износи видео снимке необичних и несвакидашњих призора и догађаја из цијелог свијета.

  • 19:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 20:00 Имате ријеч са Милијаном Кос

    ''Ко? Шта? Када? Гдје? Зашто? Како? И ту се питања не заустављају - отворено и одважно.

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.