Dmitrij Peskov

Kremlj: Situacija na Bliskom istoku opasna zbog mogućnosti širenja sukoba

  • 10.10.2023. 22:54

Situacija na Bliskom istoku je opasna zbog mogućnosti širenja sukoba, zbog čega je važno da strane sada budu suzdržane i da u procesu rješavanja krize učestvuju oni koji imaju političku volju, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Situacija je više nego zabrinjavajuća. Ona je potencijalno opasna zbog širenja i izlaska iz sadašnje zone arapsko-izraelskog sukoba - rekao je Peskov za ruski Prvi kanal, komentarišući pozive da se izvedu napadi na Iran.

Vojno krilo palestinskog pokreta Hamas u subotu je objavilo operaciju "Potop el Akse" protiv Izraela. Izraelska vojska nakon toga je saopštila da pokreće operaciju "Gvozdeni mačevi" protiv Hamasa u Pojasu Gaze.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu rekao je u obraćanju naciji da se zemlja nalazi u ratnom stanju i dodao da je naredio mobilizaciju rezervi. Izraelska vojska čisti naseljena područja.

Palestinsko-izraelski konflikt, u čijoj su osnovi teritorijalni interesi strana, decenijama predstavlja žarište u regionu.

Odlukom Ujedinjenih nacija, uz aktivnu ulogu SSSR, 1947. godine određeno je da budu formirane dvije države - Izrael i Palestina - ali je osnovana samo izraelska država.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Narod priča

    Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić, otkriće vam šta srce naroda priča o Srpskoj, o tradiciji i istoriji naših gradova i sela.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.