Дмитриј Песков

Кремљ: Ситуација на Блиском истоку опасна због могућности ширења сукоба

  • 10.10.2023. 22:54

Ситуација на Блиском истоку је опасна због могућности ширења сукоба, због чега је важно да стране сада буду суздржане и да у процесу рјешавања кризе учествују они који имају политичку вољу, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

- Ситуација је више него забрињавајућа. Она је потенцијално опасна због ширења и изласка из садашње зоне арапско-израелског сукоба - рекао је Песков за руски Први канал, коментаришући позиве да се изведу напади на Иран.

Војно крило палестинског покрета Хамас у суботу је објавило операцију "Потоп ел Аксе" против Израела. Израелска војска након тога је саопштила да покреће операцију "Гвоздени мачеви" против Хамаса у Појасу Газе.

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху рекао је у обраћању нацији да се земља налази у ратном стању и додао да је наредио мобилизацију резерви. Израелска војска чисти насељена подручја.

Палестинско-израелски конфликт, у чијој су основи територијални интереси страна, деценијама представља жариште у региону.

Одлуком Уједињених нација, уз активну улогу СССР, 1947. године одређено је да буду формиране двије државе - Израел и Палестина - али је основана само израелска држава.

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

    ''''''''''''Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.