Lavrov: Preko Jermenije se promovišu interesi NATO-a u regionu

  • Izvor: SRNA
  • 12.10.2023. 11:45

Rusija je svjesna pokušaja da se preko Jermenije promovišu interesi zemalja NATO-a u regionu Južnog Kavkaza, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

"Što se tiče eskalacije antiruskih stavova, to se u značajnoj mjeri radi vještački. Svjesni smo ogromnog broja nevladinih organizacija koje su stvorene u Jermeniji posljednjih godina, a i prije toga ih je bilo dosta. Ove organizacije nisu stvorene u cilju promovisanja prijateljskih odnosa između Jermenije i Ruske Federacije. Naprotiv, njihov cilj je da postave temelje za antirusko raspoloženje i pripreme se za promociju, prije svega, interesa SAD, ЕU i NATO-a u ovom regionu, koristeći Jermeniju kao kanal. Vidimo ove pokušaje i oni postižu određene rezultate", rekao je Lavrov novinarima nakon sjednice Savjeta ministara spoljnih poslova Zajednice nezavisnih država (ZND) u Biškeku, u Kirgiziji.

Lavrov je naglasio da Rusija "ima duboko uvjerenje da je ogromna većina jermenskog naroda zainteresovana za negovanje tradicionalnih, istorijski bratskih veza sa Ruskom Federacijom", prenio je TASS.

"Želim da istaknem to da je prije nekoliko dana jermenski premijer Nikol Pašinjan rekao na konferenciji za novinare da Jermenija ne mijenja svoje geopolitičke referentne tačke. Nadajmo se da će ovaj stav prevladati uprkos svim pokušajima da se Jerevan povuče u drugom pravcu", dodao je Lavrov.

Pratite nas i putem Vibera