Šteta od nekoliko milijardi evra

Lažni lijekovi sve veća prijetnja u Evropi

  • 12.06.2019. 17:58

Lažni lijekovi predstavljaju sve veću prijetnju u Evropi jer uzrokuju ozbiljne bolesti ili smrt, a farmaceutskoj industriji godišnje nanesu štetu od nekoliko milijardi evra, navodi se u izvještaju Evropola i Kancelarije za intelektualno vlasništvo.

U izvještaju se ističe da kriminalne mreže proizvode sve raznovrsnije lijekove, uključujući i medikamente za ozbiljne bolesti poput raka.

Luksuzniji predmeti poput odjeće i nakita su među najčešće primijećenom lažnom robom, ali bande u Evropi proizvode sve veći spektar falsifikovanih artikala poput hrane, pesticida i dijelova za automobile.

"Organizovane kriminalne grupacije koje proizvode i prodaju ovu robu ne poštuju kvalitet koji često predstavlja rizik po zdravlje i bezbjednost ljudi", rekla je direktor Evropola Katrin de Bol.

U izvještaju se napominje da lijekovi koji se proizvode u tajnim laboratorijama u nehigijenskim uslovima i radom nestručnih lica mogu sadržavati pogrešne aktivne ili nikakve sastojke te visoke nivoe otrovnih supstanci.

Bande često ilegalno uvoze lijekove izvan EU, poput Kine, gdje nastaje većina lažne robe, nakon čega ih prepakuju i prodaju u Evropi.

Tagovi:
  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:50 Centar dana

    ''Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Po svijetu sa Robertom Dacešinom

    '''Еmisija: Po svijetu sa Robertom Dacešinom

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 20:00 Tet a tet sa Tatjanom Trninić

    ''Koliko znate o onima koji žive pod budnim okom javnosti?Znate li o čemu maštaju, šta su sve prošli, u čemu uživaju, šta rade kada su potpuno sami? Koje tajne su spremni da otkriju? Koliko su spremni da se ogole?