Meningiom

Liječili je od depresije, da bi otkrili kako je tumor uzrok svega

  • Izvor: Telegraf
  • 14.09.2022. 10:50

Žena koja je liječena od depresije, nakon što je počela da se bori sa umorom i lošim raspoloženjem, otkrila je da zapravo ima tumor na mozgu veličine pomorandže.

Mišel Frensis (47) imala je meningiom, benigni tumor koji počinje u membranama mozga ili kičmene moždine.

Oko 371 osoba u SAD ima dijagnozu meningioma svake godine, a oko 2.692 osobe imaju to stanje, prema Centru za istraživanje raka Nacionalnog instituta za rak. Frensis, koja živi u Velikoj Britaniji, prvi put je otišla kod svog porodičnog ljekara u junu 2020. osjećajući umor i vrtoglavicu. Doktor joj je dao antibiotike za ono što se smatralo infekcijom sinusa, što nije funkcionisalo, rekla je za "The Sun".

Nekoliko mjeseci kasnije, Mišel je razvila nove simptome, uključujući: zujanje u ušima, zamagljen vid i utrnuli su joj stopalo i ruka. Otišla je kod doktora jer je zujanje u ušima postalo toliko intenzivno da nije mogla da spava. U to vrijeme nije imala energije, a cijele dane je provodila u krevetu.

Fransis, koja je sebe opisivala kao "živu" i "veselu" osobu, rekla je da je tokom tog perioda bila toliko neaktivna da se ugojila 20-ak kilograma i privremeno razvila dijabetes od prekomjerne težine. Više se nije družila i počela je da bude previše arogantna i prema svom dečku i svojoj mami.

- Poslije bih se osjećala užasno što sam bila takva prema njima, to bi me učinilo još depresivnijom i natjeralo me da se ponovo povučem u krevet - rekla je ona.

U novembru 2021, Frensis je imala napad kod kuće, a skeniranje je otkrilo da tumor na lijevoj strani mozga komprimira njen optički nerv. Da nije imala napad, nikada ne bi ni potražila stručnu pomoć.

U januaru, Frensis je bila podvrgnuta 6-časovnoj operaciji mozga.

Redovno praćenje pokazuje da je njen tumor neaktivan, bez znakova ponovnog rasta, ali trenutno ne smije da vozi i uzima antiepileptičke lijekove.

Frensis radi sa humanitarnom organizacijom "Brain Tumor Research" sa sjedištem u Velikoj Britaniji na podizanju svijesti o tumorima mozga i njihovim simptomima.

Simptomi meningioma variraju u zavisnosti od lokacije tumora, ali uključuju: promjene vida, gubitak sluha ili mirisa, konfuziju, napade i glavobolje koje su pogoršane ujutru.

Tagovi:
  • 20:45 ATV intervju

    ''ATV intervju

  • 21:15 Serija: Od jutra do sutra

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 22:00 Serija: Aviondžije

    Serija 'Aviondžije' je domaći sitkom u režiji i prema ideji Saše i Ivana Al Hameda.

  • 22:30 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:45 Serija: Еl Čapo (16+)

    ''Priča o ozloglašenom narko bosu, jednom od najopasnijih i krvoločnijih mafijaša.

  • 23:30 Serija: Red Rok (12+)

    Red Rok' je irska kriminalistička serija koja prati slučajeve policijske stanice smještene u izmišljeni primorski grad Red Rock u blizini Dablina, te privatne turbulentne odnose gardista i mještana.