Curenje informacija

London gubi živce, zavladala je opšta panika: ‘Rusi su identifikovali najslabiju kariku!‘

  • Izvor: Jutarnji.hr
  • 05.03.2024. 18:37

Curenja iz njemačke vojske koja su dovela britanske snage u opasnost mogla bi biti samo vrh ledenog brijega, upozorio je u ponedjeljak uveče bivši šef njemačke obavještajne službe. Avgust Haning je, naime, rekao da je nekoliko tajni NATO-a možda kompromitovano nakon što je Rusija presrela i objavila video poziv u kome se otkrivaju vojne informacije.

„Ovo curenje je možda samo vrh ledenog brijega“, rekao je on za Bild, kako je citirao britanski Telegraf u svojoj analizi.

U ponedjeljak su izvori tvrdili da je Rusija identifikovala Njemačku kao „najslabiju kariku“ u NATO-u i da koristi Olafa Šolca kao „korisnog idiota“, dodaje se. Njemački kancelar je u ponedjeljak bio pod velikim pritiskom nakon što je njemačko vazduhoplovstvo slučajno procurilo detalje o britanskim "snagama na terenu" u Ukrajini u neobezbeđenom video konferencijskom pozivu.

Zaharova o snimku: Njemačka vojska korak po korak planirala teroristički napad na Rusiju

Zaharova o snimku: Njemačka vojska korak po korak planirala teroristički napad na Rusiju

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron otputovaće u četvrtak u Berlin na sastanak sa svojim njemačkim kolegom, gdje će se, kako se očekuje, razgovarati o curenju informacija. Britanski Forin ofis pokušao je da smiri strasti oko mogućeg sukoba. 

"Biće detaljne rasprave o oba glavna pitanja u ovom trenutku – Ukrajini i Gazi“, navodi se u saopštenju.

Šolc je prošle nedjelje sugerisao da su pripadnici britanskih snaga pomogli u ispaljivanju krstarećih projektila Ukrajine, što je navelo Kremlj da tvrdi da zapadni saveznici počinju rat sa Rusijom.

"Najslabija karika" i "korisni idiot"

U video pozivu koji je procurio, šef njemačkih vazduhoplovnih snaga (Luftvafe) rekao je da Velika Britanija „ima nekoliko ljudi na terenu (koji djeluju) kao odgovor“, sugerišući da su jedinice raspoređene duboko u Ukrajini. Vojni eksperti su upozorili da ovo curenje dovodi u opasnost britanske snage, jer se ranije smatralo da je njihova uloga na terenu značajno ograničena.

Rus su emitovali presretnuti video konferencijski razgovor između oficira njemačkog vazduhoplovstva, koji se odvijao preko komercijalnog softvera "VebЕk".

"Razgovor njemačkih oficira pokazuje da se razmatraju napadi na Rusiju“

U međuvremenu, stručnjaci za bezbjednost upozoravaju da London nije spreman za „scenario sa velikim brojem žrtava“ ukoliko bi izbio širi sukob u Еvropi. Stručnjaci iz Londonskog istraživačkog centra Roial United Services Institute (RUSI) kažu da planovi za vanredne situacije nisu usklađeni sa mogućnošću vraćanja mrtvih britanskih vojnika i napada bliže britanskom tlu. U ponedjeljak je Kristijan Lindner, Šolcov koalicioni partner, rekao da je curenje videa „poziv na buđenje“ za Njemačku. Lider Partije slobodnih demokrata ocijenio je da je Vladimir Putin "gađao" Njemačku.

Britanska vlada opisala je njemačko otkrivanje britanskih vojnih tajni kao veoma ozbiljnu stvar. 

"Još zabrinjavajuće je to što je Rusija identifikovala Njemačku kao najslabiju kariku u alijansi, a Šolca kao 'korisnog idiota' da izvuče Njemačku iz igre. I oni (Rusija) možda nisu u krivu, s obzirom na način na koji on pozicionira Njemačku i svoju stranku u ovoj debati“, rekao je jedan diplomatski izvor. Bivši britanski ministar odbrane Ben Volas ranije je upozorio da ruski agenti imaju uporište u bezbjednosnim službama zemlje.

"Njemačka se sprema da započne rat protiv Rusije"

Procureli audio snimak objavljen je u vrijeme zaoštravanja političkog sukoba u Berlinu oko isporuke krstarećih raketa Taurus Ukrajini. Šolc je pod pritiskom kako u zemlji tako i u inostranstvu da uporedi britanske i francuske donacije projektila "Storm šedou". On insistira da bi takav potez uvukao njegovu zemlju u direktan rat sa Moskvom. Audio snimak sadrži diskusiju o tome da li će njemačke snage biti potrebne na terenu da pomognu ukrajinskim snagama da upravljaju projektilima.

Zvaničnici na konferencijskom pozivu su takođe razgovarali o tome da li bi Kijev mogao da upotrebi precizno oružje za napad na Krimski (Kerčki) most, koji povezuje Krim sa kopnom Rusije. 

Dmitrij Peskov, portparol Kremlja, ocijenio je da curenje informacija „još jednom potvrđuje da su zemlje kolektivnog Zapada uvučene u sukob oko Ukrajine“. On je rekao i da to takođe pokazuje da je „više nego očigledno“ da Njemačka „razgovara o značajnim i konkretnim planovima za napad na rusku teritoriju“. Njemačka je, s druge strane, odbacila tvrdnju Moskve da sprema napad na Rusiju kao „apsurdnu propagandu”.

"Nastavljamo dalje"

Portparol britanskog premijera Rišija Sunaka rekao je da curenje informacija neće umanjiti britansku podršku Ukrajini i njenu saradnju sa Njemačkom. Upitan o kršenju bezbjednosnih pravila - jednom od najgorih u Berlinu od kraja 'Hladnog rata' - portparol britanskog premijera je rekao da je to stvar Ljemačke koju treba da ispita i da je Šolc rekao ono što je o tome rekao.

Objavljen čitav razgovor njemačkih oficira o planovima za napad na Krimski most

Objavljen čitav razgovor njemačkih oficira o planovima za napad na Krimski most

"Mislim da je rekao da je ovo očigledno veoma ozbiljna stvar i da se zbog toga stvar sada veoma pažljivo istražuje. Velika Britanija je bila prva sa naše strane koja je Ukrajini isporučila rakete za precizne udare dugog dometa i želimo da ohrabrimo „Od samog početka smo bili jasni da će Ujedinjeno Kraljevstvo pružiti Ukrajini neophodnu pomoć, uključujući smrtonosnu podršku, da se odbrani i povrati svoju suverenu teritoriju“, rekao je on.

Portparol je odbio da otkrije da li postoje planovi da se ograniči razmjena obavještajnih podataka sa Berlinom i rekao da bi incident „trebalo da istraži Njemačka“.

 „Šire gledano, imamo dugogodišnje i veoma bliske odnose u oblasti odbrane sa Njemačkom, mi smo dva najveća pružaoca vojne pomoći Ukrajini i nastavićemo da radimo zajedno na podršci Ukrajini u njenoj odbrani od Rusije“, dodao je on, a prenosi Jutarnji.


Pratite nas i putem Vibera