Цурење информација

Лондон губи живце, завладала је општа паника: ‘Руси су идентификовали најслабију карику!‘

  • Извор: Јутарњи.хр
  • 05.03.2024. 18:37

Цурења из њемачке војске која су довела британске снаге у опасност могла би бити само врх леденог бријега, упозорио је у понедјељак увече бивши шеф њемачке обавјештајне службе. Август Ханинг је, наиме, рекао да је неколико тајни НАТО-а можда компромитовано након што је Русија пресрела и објавила видео позив у коме се откривају војне информације.

„Ово цурење је можда само врх леденог бријега“, рекао је он за Билд, како је цитирао британски Телеграф у својој анализи.

У понедјељак су извори тврдили да је Русија идентификовала Њемачку као „најслабију карику“ у НАТО-у и да користи Олафа Шолца као „корисног идиота“, додаје се. Њемачки канцелар је у понедјељак био под великим притиском након што је њемачко ваздухопловство случајно процурило детаље о британским "снагама на терену" у Украјини у необезбеђеном видео конференцијском позиву.

Захарова о снимку: Њемачка војска корак по корак планирала терористички напад на Русију

Захарова о снимку: Њемачка војска корак по корак планирала терористички напад на Русију

Британски министар спољних послова Дејвид Камерон отпутоваће у четвртак у Берлин на састанак са својим њемачким колегом, гдје ће се, како се очекује, разговарати о цурењу информација. Британски Форин офис покушао је да смири страсти око могућег сукоба. 

"Биће детаљне расправе о оба главна питања у овом тренутку – Украјини и Гази“, наводи се у саопштењу.

Шолц је прошле недјеље сугерисао да су припадници британских снага помогли у испаљивању крстарећих пројектила Украјине, што је навело Кремљ да тврди да западни савезници почињу рат са Русијом.

"Најслабија карика" и "корисни идиот"

У видео позиву који је процурио, шеф њемачких ваздухопловних снага (Луфтвафе) рекао је да Велика Британија „има неколико људи на терену (који дјелују) као одговор“, сугеришући да су јединице распоређене дубоко у Украјини. Војни експерти су упозорили да ово цурење доводи у опасност британске снаге, јер се раније сматрало да је њихова улога на терену значајно ограничена.

Рус су емитовали пресретнути видео конференцијски разговор између официра њемачког ваздухопловства, који се одвијао преко комерцијалног софтвера "ВебЕк".

"Разговор њемачких официра показује да се разматрају напади на Русију“

У међувремену, стручњаци за безбједност упозоравају да Лондон није спреман за „сценарио са великим бројем жртава“ уколико би избио шири сукоб у Европи. Стручњаци из Лондонског истраживачког центра Роиал Унитед Сервицес Институте (РУСИ) кажу да планови за ванредне ситуације нису усклађени са могућношћу враћања мртвих британских војника и напада ближе британском тлу. У понедјељак је Кристијан Линднер, Шолцов коалициони партнер, рекао да је цурење видеа „позив на буђење“ за Њемачку. Лидер Партије слободних демократа оцијенио је да је Владимир Путин "гађао" Њемачку.

Британска влада описала је њемачко откривање британских војних тајни као веома озбиљну ствар. 

"Још забрињавајуће је то што је Русија идентификовала Њемачку као најслабију карику у алијанси, а Шолца као 'корисног идиота' да извуче Њемачку из игре. И они (Русија) можда нису у криву, с обзиром на начин на који он позиционира Њемачку и своју странку у овој дебати“, рекао је један дипломатски извор. Бивши британски министар одбране Бен Волас раније је упозорио да руски агенти имају упориште у безбједносним службама земље.

"Њемачка се спрема да започне рат против Русије"

Процурели аудио снимак објављен је у вријеме заоштравања политичког сукоба у Берлину око испоруке крстарећих ракета Таурус Украјини. Шолц је под притиском како у земљи тако и у иностранству да упореди британске и француске донације пројектила "Сторм шедоу". Он инсистира да би такав потез увукао његову земљу у директан рат са Москвом. Аудио снимак садржи дискусију о томе да ли ће њемачке снаге бити потребне на терену да помогну украјинским снагама да управљају пројектилима.

Званичници на конференцијском позиву су такође разговарали о томе да ли би Кијев могао да употреби прецизно оружје за напад на Кримски (Керчки) мост, који повезује Крим са копном Русије. 

Дмитриј Песков, портпарол Кремља, оцијенио је да цурење информација „још једном потврђује да су земље колективног Запада увучене у сукоб око Украјине“. Он је рекао и да то такође показује да је „више него очигледно“ да Њемачка „разговара о значајним и конкретним плановима за напад на руску територију“. Њемачка је, с друге стране, одбацила тврдњу Москве да спрема напад на Русију као „апсурдну пропаганду”.

"Настављамо даље"

Портпарол британског премијера Ришија Сунака рекао је да цурење информација неће умањити британску подршку Украјини и њену сарадњу са Њемачком. Упитан о кршењу безбједносних правила - једном од најгорих у Берлину од краја 'Хладног рата' - портпарол британског премијера је рекао да је то ствар Љемачке коју треба да испита и да је Шолц рекао оно што је о томе рекао.

Објављен читав разговор њемачких официра о плановима за напад на Кримски мост

Објављен читав разговор њемачких официра о плановима за напад на Кримски мост

"Мислим да је рекао да је ово очигледно веома озбиљна ствар и да се због тога ствар сада веома пажљиво истражује. Велика Британија је била прва са наше стране која је Украјини испоручила ракете за прецизне ударе дугог домета и желимо да охрабримо „Од самог почетка смо били јасни да ће Уједињено Краљевство пружити Украјини неопходну помоћ, укључујући смртоносну подршку, да се одбрани и поврати своју суверену територију“, рекао је он.

Портпарол је одбио да открије да ли постоје планови да се ограничи размјена обавјештајних података са Берлином и рекао да би инцидент „требало да истражи Њемачка“.

 „Шире гледано, имамо дугогодишње и веома блиске односе у области одбране са Њемачком, ми смо два највећа пружаоца војне помоћи Украјини и наставићемо да радимо заједно на подршци Украјини у њеној одбрани од Русије“, додао је он, а преноси Јутарњи.


Пратите нас и путем Вибера

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.