Za sve krivi influenseri

"Lovci na blago" uništili zaštićenu turističku destinaciju

  • Izvor: Radio Sarajevo
  • 28.02.2024. 13:04

Lovci na blago izazvali su bijes iskopavanjem zaštićenog prirodnog rezervata pješčanih dina nakon što su influenseri zakopali 1000 evra (1950 KM) i rekli pratiteljima da ih pronađu na Gran Kanariji. Novac je zakopan u dinama Maspalomas u opštini San Bartolomé de Tirajana na jugu ostrva.

Grupa influensera objavila je video u kojem govore: ‘Idemo po 1000 evra!‘, što je bilo dovoljno da se okupi uzbuđeno mnoštvo u potrazi za aktovkom s novcem, ali zapravo je bilo riječ o marketinškom triku kako bi se stvorio publicitet za koncert. Brojni su u subotu pohrlili na dine Maspolomas naoružani lopatama u potrazi za novcem, izvještava Tiempo de Kanaris.

Na Instagramu je objavljen video na kojem se mogla vid‌jeti grupa ljudi kako trči preko pijeska prema skrivenoj aktovci, prije nego što su počeli kopati lopatama i golim rukama: ‘Dobili smo 1000 evra za promociju događaja i umjesto da ih potrošimo za TV reklame, sakrićemo ih po ostrvu‘, navedeno je u promotivnom videu.

Savjet Gran Kanarija istražuje incident koji se dogodio u prirodnom rezervatu u zaštićenom području i spremno je pripremiti tužbu, navodi Tiempo de Canarias. Firma koja promoviše koncert takođe je pod istragom.

Naime, DN7 Festival angažovao je kolektiv influencera na društvenim mrežama za promociju događaja. Optuženi su za ignorisanje činjenice da je rezervat zaštićeno područje s jedinstvenim i krhkim ekosistemom. U septembru su vlasti obećale da će biti posebno oštre prema posjetiteljima koji krše zakon seksajući se u dinama, što može nanijeti štetu ekosistemu. Smatralo se da najveći broj svingera dolazi iz Velike Britanije, prenosi Radio Sarajevo.

Pratite nas i putem Vibera