Američki milijarder

Mask spreman da učestvuje u obnovi Gaze: "Hamas mora biti uništen"

  • 27.11.2023. 16:07

Američki milijarder Ilon Mask je u razgovoru uživo na platformi Iks sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom tokom posjete Izraelu rekao da "nema izbora" osim da se uništi grupa Hamas kako bi se donijela bolja budućnost Gazi.

On se saglasio sa Netanijahuom da palestinska militantna organizacija ima genocidne namjere prema jevrejskom narodu, prenosi "Tajms of Izrael".

Mask, vlasnik kompanije "Iks" i izvršni direktor "SpejsIksa" rekao je da bi želio da pomogne u obnovi Gaze nakon rata, napominjući da je rehabilitacija teritorije važan korak ka spriječavanju budućeg sukoba.

"Ako želite sigurnost, mir i bolji život za stanovnike Gaze, onda morate uništiti Hamas. Prvo morate da se riješite otrovnog režima kao što je to urađeno u Njemačkoj i Japanu", rekao je Netanijahu, na šta je Mask odgovorio da nema drugog načina i dodao da želi da pomogne, prenosi "Tajms of Izrael".

On je rekao da oni "koji imaju namjeru da ubijaju moraju biti neutralisani".

"Propaganda mora da prestane da obučava ljude da budu ubice u budućnosti. A onda, Gazu treba učiniti prosperitetnom. I ako se to desi, mislim da će to biti dobra budućnost", poručio je američki preduzetnik.

Mask je istakao da su civilne žrtve "neizbježne" i da Izrael pokušava da ih izbjegne u svom ratu protiv Hamasa.

"Treba uskladiti čvrst stav i protjerivanje terorista i onih koji namjeravaju da ubiju, a istovremeno pomoći onima koji su ostali... Obično pobjednik kažnjava gubitnika", dodao je Mask.

On je ukazao na obnovu Njemačke i Japana od strane saveznika poslije Drugog svjetskog rata kao primjere kako su napori za rekonstrukciju nakon velikog rata i jasne pobjede pomogli da se obezbedi mir na duži vremenski period.

"Nadam se da ćete biti uključeni. A činjenica da ste došli ovdje, dovoljno govori o vašoj posvećenosti da pokušate da obezbjedite bolju budućnost", rekao je izraelski premijer Masku.

Mask danas boravi u Izraelu, tokom četvorodnevne pauze u borbama. On je prošlog mjeseca optužen za podsticanje antisemitizma nakon što se saglasio sa objavom u kojoj se tvrdi da Jevreji podstiču mržnju prema bjelcima.

"Djela govore više od riječi", napisao je Mask na Tviteru, uoči današnje posjete Izraelu, tokom koje je predviđeno da se sastane i sa izraelskim predsjednikom Isakom Hercogom i porodicama talaca koje Hamas drži u Gazi.

Netanijahu je u septembru pozvao Maska da uspostavi ravnotežu između zaštite slobodnog izražavanja i borbe protiv govora mržnje na društvenoj mreži Iks.

Mask je ranije rekao da se protivi svemu što "promoviše mržnju i sukobe", uključujući bilo koji sadržaj na platformi Iks.

Pratite nas i putem Vibera

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 Nedjeljne vijesti sa Predragom Ćurkovićem

    ‘Nedjeljne vijesti sa Predragom Ćurkovićem’ pregled je sedmice sa pažljivo odabranim aktuelnim temama, komentarima, sagovornicima i zanimljivim pristupom najvažnijim informacijama iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 20:00 Serija: Ljubavni zalogaji (12+)

    Serija: Ljubavni zalogaji (12+)

  • 20:30 Film

    '' Film

  • 22:00 Serija: Nasljednici (12+)

    'Serija: Nasljednici (12+)

  • 23:00 Serija: Red Rok (16+) (R)

    Serija: Red Rok (16+) (R)