Rastu tenzije

Nakon Rusije i NATO se povukao iz ključnog vojnog sporazuma

  • 07.11.2023. 14:10

NATO je objavio službeno obustavlja svoje učešće u Ugovoru o konvencionalnim snagama u Еvropi (CFЕ). To je reakcija na povlačenje Rusije iz sporazuma, koje je stupilo na snagu u utorak naveče.

Većina od 31 države članice NATO-a učesnice su ugovora. Cilj mu je bio spriječiti gomilanje trupa na granicama istočnog i zapadnog bloka nakon Hladnog rata. Potpisan je u novembru 1990.

Prema NATO-u, "situacija u kojoj se saveznici pridržavaju ugovora, a Rusija ne, bila bi neodrživa". Međutim, savez je podsjetio da članice ostaju predane "smanjenju vojnog rizika i sprječavanju nesporazuma o namjerama i sukobima druge strane".

Litijum i korupcija: Policija upala u rezidenciju premijera, priveden šef kabineta?

Litijum i korupcija: Policija upala u rezidenciju premijera, priveden šef kabineta?

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je zakon o povlačenju iz CFЕ-a u maju 2023., otprilike 15 mjeseci nakon početka invazije na Ukrajinu. NATO je tada kritikovao šefa Kremlja rekavši da on "podriva evroatlantsku bezbjednost".

Ugovor, koji je trebao uravnotežiti konvencionalne snage pred kraj Hladnog rata, prema Rusiji je de facto prekršen, jer su bivše sovjetske republike Еstonija, Letonija, Litvanije i bivše zemlje Varšavskog pakta postale članice NATO-a početkom 2000-ih.

Orban: Blokiraćemo pristupanje Ukrajine ЕU

Orban: Blokiraćemo pristupanje Ukrajine ЕU

CFЕ ugovor predviđa ograničenje pet kategorija oružja i opreme, to su tenkovi, borbena oklopna vozila, artiljerija kalibra većeg od 100 milimetara, borbene letjelice i jurišni helikopteri, a takođe predviđa razmjenu informacija i opsežne inspekcijske aktivnosti.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R) (12+)

    ''''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?