Расту тензије

Након Русије и НАТО се повукао из кључног војног споразума

  • 07.11.2023. 14:10

НАТО је објавио службено обуставља своје учешће у Уговору о конвенционалним снагама у Европи (ЦФЕ). То је реакција на повлачење Русије из споразума, које је ступило на снагу у уторак навече.

Већина од 31 државе чланице НАТО-а учеснице су уговора. Циљ му је био спријечити гомилање трупа на границама источног и западног блока након Хладног рата. Потписан је у новембру 1990.

Према НАТО-у, "ситуација у којој се савезници придржавају уговора, а Русија не, била би неодржива". Међутим, савез је подсјетио да чланице остају предане "смањењу војног ризика и спрјечавању неспоразума о намјерама и сукобима друге стране".

Литијум и корупција: Полиција упала у резиденцију премијера, приведен шеф кабинета?

Литијум и корупција: Полиција упала у резиденцију премијера, приведен шеф кабинета?

Руски предсједник Владимир Путин потписао је закон о повлачењу из ЦФЕ-а у мају 2023., отприлике 15 мјесеци након почетка инвазије на Украјину. НАТО је тада критиковао шефа Кремља рекавши да он "подрива евроатлантску безбједност".

Уговор, који је требао уравнотежити конвенционалне снаге пред крај Хладног рата, према Русији је де фацто прекршен, јер су бивше совјетске републике Естонија, Летонија, Литваније и бивше земље Варшавског пакта постале чланице НАТО-а почетком 2000-их.

Орбан: Блокираћемо приступање Украјине ЕУ

Орбан: Блокираћемо приступање Украјине ЕУ

ЦФЕ уговор предвиђа ограничење пет категорија оружја и опреме, то су тенкови, борбена оклопна возила, артиљерија калибра већег од 100 милиметара, борбене летјелице и јуришни хеликоптери, а такође предвиђа размјену информација и опсежне инспекцијске активности.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 17:00 Серија: Вода у праху (Р) (12+)

    Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 18:20 Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)