Savjet bezbjednosti

Nebenzja: Moskva nije uložila veto samo iz solidarnosti sa arapskim zemljama

  • Izvor: SRNA
  • 22.12.2023. 22:11

Rusija nije stavila veto na novu humanitarnu rezoluciju Savjeta bezbjednosti UN o Pojasu Gaze samo iz solidarnosti sa arapskim zemljama, rekao je ruski stalni predstavnik pri UN Vasilij Nebenzja.

- Da ovaj dokument nije podržalo nekoliko arapskih zemalja, nesumnjivo bismo uložili veto - rekao je on poslije glasanja.

Nebenzja je primjetio da je nekoliko zemalja, uključujući neke arapske države, "povuklo svoje koautorstvo, odnosno svoje učešće u izradi nacrta".

- Mi uvijek polazimo od činjenice da je arapski svijet sposoban da donosi sopstvene odluke i preuzima punu odgovornost za njih. To je jedini razlog zašto nismo blokirali ovaj dokument - objasnio je Nebenzja.

Za rezoluciju je glasalo ukupno 13 zemalja, dok su Rusija i SAD bile uzdržane. Za usvajanje dokumenta bilo je potrebno devet glasova, pod uslovom da niko od stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN nije glasao protiv.

Ovaj dokument od 16 tačaka, koji su izradili Еgipat, Ujedinjeni Arapski Еmirati i Palestinci, ima za cilj da olakša isporuku humanitarne pomoći u Pojas Gaze. Rezolucija, takođe, poziva na momentalno oslobađanje svih talaca i oštro osuđuje sva kršenja humanitarnog prava, uključujući neselektivne udare na civile i terorističke napade.

Međutim, radikalni palestinski pokret Hamas se u tom pogledu ne pominje.

Prvobitni tekst rezolucije je značajno izmijenjen zbog stava SAD. Ključna promjena se tiče ideje o uspostavljanju mehanizma pod kontrolom UN za praćenje isporuka humanitarne pomoći. Tu je umetnut prijedlog da se imenuje koordinator koji bi trebalo da stvori mehanizam UN za pojačavanje humanitarnog snabdijevanja Gaze.

Osim toga, poziv na hitan prekid vatre zamijenjen je pozivom na hitne korake kako bi se obezbijedilo održivo primirje.

Rusija je predložila amandman kojim se poziva na momentalni prekid vatre, ali su ga SAD blokirale.

Pratite nas i putem Vibera