Савјет безбједности

Небензја: Москва није уложила вето само из солидарности са арапским земљама

  • Извор: СРНА
  • 22.12.2023. 22:11

Русија није ставила вето на нову хуманитарну резолуцију Савјета безбједности УН о Појасу Газе само из солидарности са арапским земљама, рекао је руски стални представник при УН Василиј Небензја.

- Да овај документ није подржало неколико арапских земаља, несумњиво бисмо уложили вето - рекао је он послије гласања.

Небензја је примјетио да је неколико земаља, укључујући неке арапске државе, "повукло своје коауторство, односно своје учешће у изради нацрта".

- Ми увијек полазимо од чињенице да је арапски свијет способан да доноси сопствене одлуке и преузима пуну одговорност за њих. То је једини разлог зашто нисмо блокирали овај документ - објаснио је Небензја.

За резолуцију је гласало укупно 13 земаља, док су Русија и САД биле уздржане. За усвајање документа било је потребно девет гласова, под условом да нико од сталних чланица Савјета безбједности УН није гласао против.

Овај документ од 16 тачака, који су израдили Египат, Уједињени Арапски Емирати и Палестинци, има за циљ да олакша испоруку хуманитарне помоћи у Појас Газе. Резолуција, такође, позива на моментално ослобађање свих талаца и оштро осуђује сва кршења хуманитарног права, укључујући неселективне ударе на цивиле и терористичке нападе.

Међутим, радикални палестински покрет Хамас се у том погледу не помиње.

Првобитни текст резолуције је значајно измијењен због става САД. Кључна промјена се тиче идеје о успостављању механизма под контролом УН за праћење испорука хуманитарне помоћи. Ту је уметнут приједлог да се именује координатор који би требало да створи механизам УН за појачавање хуманитарног снабдијевања Газе.

Осим тога, позив на хитан прекид ватре замијењен је позивом на хитне кораке како би се обезбиједило одрживо примирје.

Русија је предложила амандман којим се позива на моментални прекид ватре, али су га САД блокирале.

Пратите нас и путем Вибера