Stalni predstavnik Rusije u UN-u

Nebenzja otkrio šta je bila jedina šansa za mir u Ukrajini

  • 12.02.2024. 19:01

Poštovanje Minskih sporazuma bio je jedina šansa da dođe do mira u Ukrajini, rekao je danas stalni predstavnik Ruske Federacije u Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja.

To bi, kako je rekao, bio najbolji mogući scenario za uspostavljanje mira, prenose "RIA Novosti". 

On je podsjetio da je Ukrajina do sada ispunila svega dva uslova od ukupno 13 koliko ih je bilo u drugom Minskom sporazumu.  

Komentar Nebenzje došao je povodom devet godina od potpisivanja ovih dogovora, koji je trebalo da dovedu do mira i stabilnosti, uz garancije koje su potpisivanjem dale Francuska, Njemačka, Rusija i Ukrajina.

Ipak, kako se pokazalo, tri od četiri strane koje su učestvovale u pregovorima nikada nisu ni planirale da ispoštuju dogovor.

Jedina strana koja je željela mir bila je Moskva, a ovo je postalo jasno nakon što su bivša njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Fransoa Oland javno priznali da nisu nikada ni planirali da se Minski sporazumi sprovedu, već da je njima trebalo da ti Ukrajini vremena da se pripremi za sukob.

"Kao što danas sigurno znamo, oni nisu planirali ništa da ispune i koristili su pauzu  kako bi naoružali ukrajinsku vojsku i pripremili je za rat sa Rusijom", prokomentarisao je Nebenzja.

"Asistirali su im predstavnici OЕBS-a, koji su umjesto da prate kako se poštuje primirje zapravo špijunirali za Kijev i dijelili sa njim obavještajne podatke", podsjetio je danas istaknuti ruski zvaničnik, a prenosi RT Balkan.

Pratite nas i putem Vibera