Стални представник Русије у УН-у

Небензја открио шта је била једина шанса за мир у Украјини

  • 12.02.2024. 19:01

Поштовање Минских споразума био је једина шанса да дође до мира у Украјини, рекао је данас стални представник Руске Федерације у Уједињеним нацијама Василиј Небензја.

То би, како је рекао, био најбољи могући сценарио за успостављање мира, преносе "РИА Новости". 

Он је подсјетио да је Украјина до сада испунила свега два услова од укупно 13 колико их је било у другом Минском споразуму.  

Коментар Небензје дошао је поводом девет година од потписивања ових договора, који је требало да доведу до мира и стабилности, уз гаранције које су потписивањем дале Француска, Њемачка, Русија и Украјина.

Ипак, како се показало, три од четири стране које су учествовале у преговорима никада нису ни планирале да испоштују договор.

Једина страна која је жељела мир била је Москва, а ово је постало јасно након што су бивша њемачка канцеларка Ангела Меркел и француски предсједник Франсоа Оланд јавно признали да нису никада ни планирали да се Мински споразуми спроведу, већ да је њима требало да ти Украјини времена да се припреми за сукоб.

"Као што данас сигурно знамо, они нису планирали ништа да испуне и користили су паузу  како би наоружали украјинску војску и припремили је за рат са Русијом", прокоментарисао је Небензја.

"Асистирали су им представници ОЕБС-а, који су умјесто да прате како се поштује примирје заправо шпијунирали за Кијев и дијелили са њим обавјештајне податке", подсјетио је данас истакнути руски званичник, а преноси РТ Балкан.

Пратите нас и путем Вибера