Ruski ambasador pri UN

Nebenzja: Ukrajinski evromajdan - upozorenje svima

  • Izvor: SRNA
  • 27.12.2023. 18:24

Ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzja izjavio je da ukrajinski evromajdan treba da bude upozorenje svima koji imaju iluzije o kolektivnom Zapadu i njegovoj geopolitičkoj agendi.

"Majdan treba da posluži kao upozorenje svima koje Zapad obmanjuje u svojoj zločinačkoj potrazi za novim pionima da bi promovisao svoju razornu i sebičnu geopolitičku agendu. Uvjereni smo da većina odgovornih i istinski suverenih država članica to jasno vidi", rekao je Nebenzja tokom sjednice Savjeta bezbjednosti UN.

Ruska misija pri UN domaćin je neformalnog sastanka Savjeta bezbjednosti pod nazivom "Deset godina evromajdana u Ukrajini: korak u ponor".

U periodu između novembra 2013. i februara 2014. godine na Trgu Majdan u Kijevu dešavali su se protesti naklonjeni ЕU izazvani odbijanjem tadašnjeg ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča da potpiše sporazum o pridruživanju Ukrajine i ЕU.

Masovne demonstracije dovele su do državnog udara, koji je kulminirao svrgavanjem Janukoviča. Tokom nasilnih događaja ubijeno je više od 100 ljudi

Pratite nas i putem Vibera