Руски амбасадор при УН

Небензја: Украјински евромајдан - упозорење свима

  • Извор: СРНА
  • 27.12.2023. 18:24

Руски амбасадор при УН Василиј Небензја изјавио је да украјински евромајдан треба да буде упозорење свима који имају илузије о колективном Западу и његовој геополитичкој агенди.

"Мајдан треба да послужи као упозорење свима које Запад обмањује у својој злочиначкој потрази за новим пионима да би промовисао своју разорну и себичну геополитичку агенду. Увјерени смо да већина одговорних и истински суверених држава чланица то јасно види", рекао је Небензја током сједнице Савјета безбједности УН.

Руска мисија при УН домаћин је неформалног састанка Савјета безбједности под називом "Десет година евромајдана у Украјини: корак у понор".

У периоду између новембра 2013. и фебруара 2014. године на Тргу Мајдан у Кијеву дешавали су се протести наклоњени ЕУ изазвани одбијањем тадашњег украјинског предсједника Виктора Јануковича да потпише споразум о придруживању Украјине и ЕУ.

Масовне демонстрације довеле су до државног удара, који је кулминирао свргавањем Јануковича. Током насилних догађаја убијено је више од 100 људи

Пратите нас и путем Вибера