Rastu tenzije

Ništa od pomirenja: Sjeverna Koreja srušila spomenik nade za ponovno ujedinjenje sa Jugom

  • Izvor: RT Balkan
  • 24.01.2024. 13:08

Sjeverna Koreja srušila je spomenik koji je simbolizovao nadu u pomirenje sa Jugom, nekoliko dana nakon što je sjevernokorejski lider Kim Džong Un saopštio da mirno ujedinjenje dvije Koreje više nije moguće.

Kao najnoviji znak rastućih tenzija na poluostrvu, Luk ponovnog ujedinjenja – izgrađen 2000. nakon značajnog međukorejskog samita, nestao je sa satelitskih snimaka. Nije sasvim jasno kada i kako je srušen, piše "NK njuz", prenosi britanski "Gardijan". 

Kim je nedavno obraćajući se Vrhovnoj narodnoj skupštini opisao betonski slavoluk koji prikazuje dvije žene, jednu sa Sjevera i jednu sa Juga, kako drže obrise Korejskog poluostrva kao "trn u oku".

On je dodao da bi ustav Sjeverne Koreje trebalo da bude izmijenjen kako bi odražavao novi status Južne Koreje kao njihovog "glavnog neprijatelja" – čime se okončava decenija zvanične politike u kojoj se naglašavao cilj konačnog ponovnog ujedinjenja Sjevera sa Jugom.

Luk od 30 metara, formalno poznat kao Spomenik Tri povelje za nacionalno ujedinjenje, nalazi se na Auto-putu ponovnog ujedinjenja, koji povezuje Pjongjang sa granicom sa Južnom Korejom, a navodno je podignut u znak sjećanja na planove za ponovno ujedinjenje Kimovog djeda i osnivača Sjeverne Koreje Kim Il Sunga.

Južna Koreja je u srijedu saopštila da je Severna Koreja lansirala nekoliko krstarećih projektila u more, dvije nedjelje nakon što je ispalila artiljerijsku municiju u blizini sporne morske granice ovih dveju država. 

Sjeverna Koreja je lansirala projektile u znak protesta zbog zajedničkih vojnih vježbi južnokorejskih i američkih snaga, koje ta država smatra probom za invaziju.

Južna Koreja je, na čelu sa konzervativnim predsjednikom Jun Suk Jeolom, zauzela tvrđi stav protiv Pjongjanga, obećavajući hitne i oštre odgovore na sjevernokorejske provokacije.

Sjeverna je, kao odgovor, obećala da će "zbrisati" susjeda ako ga napadnu južnokorejske i američke snage. Krajem prošle godine, Pjongjang je rekao da sporazum sa Južnom Korejom iz 2018. potpisan radi deeskalacije vojnih napetosti više nije važeći, a Vrhovna narodna skupština je prošle nedjelje ukinula vladina tijela koja su nadgledala saradnju sa Južnom Korejom.


Pratite nas i putem Vibera

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 20:00 Serija: Ljubavni zalogaji (12+)

    ' '''Domaći sitkom ’Ljubavni zalogaji’ u režiji Milorada Milinovića uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i ovaj simpatični sitkom.

  • 20:30 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    ' ''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:00 Serija: Nasljednici (12+)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života. Gro, Frederik i Еmil očekuju pravednu podjelu imanja, no sve što je majka imala, ostavlja vanbračoj ćerci Signe.

  • 22:00 Film

    ''''Film