Расту тензије

Ништа од помирења: Сјеверна Кореја срушила споменик наде за поновно уједињење са Југом

  • Извор: РТ Балкан
  • 24.01.2024. 13:08

Сјеверна Кореја срушила је споменик који је симболизовао наду у помирење са Југом, неколико дана након што је сјевернокорејски лидер Ким Џонг Ун саопштио да мирно уједињење двије Кореје више није могуће.

Као најновији знак растућих тензија на полуострву, Лук поновног уједињења – изграђен 2000. након значајног међукорејског самита, нестао је са сателитских снимака. Није сасвим јасно када и како је срушен, пише "НК њуз", преноси британски "Гардијан". 

Ким je недавно обраћајући се Врховној народној скупштини описао бетонски славолук који приказује двије жене, једну са Сјевера и једну са Југа, како држе обрисе Корејског полуострва као "трн у оку".

Он је додао да би устав Сјеверне Кореје требало да буде измијењен како би одражавао нови статус Јужне Кореје као њиховог "главног непријатеља" – чиме се окончава деценија званичне политике у којој се наглашавао циљ коначног поновног уједињења Сјевера са Југом.

Лук од 30 метара, формално познат као Споменик Три повеље за национално уједињење, налази се на Ауто-путу поновног уједињења, који повезује Пјонгјанг са границом са Јужном Корејом, а наводно је подигнут у знак сјећања на планове за поновно уједињење Кимовог дједа и оснивача Сјеверне Кореје Ким Ил Сунга.

Јужна Кореја је у сриједу саопштила да је Северна Кореја лансирала неколико крстарећих пројектила у море, двије недјеље након што је испалила артиљеријску муницију у близини спорне морске границе ових двеју држава. 

Сјеверна Кореја је лансирала пројектиле у знак протеста због заједничких војних вјежби јужнокорејских и америчких снага, које та држава сматра пробом за инвазију.

Јужна Кореја је, на челу са конзервативним предсједником Јун Сук Јеолом, заузела тврђи став против Пјонгјанга, обећавајући хитне и оштре одговоре на сјевернокорејске провокације.

Сјеверна је, као одговор, обећала да ће "збрисати" сусједа ако га нападну јужнокорејске и америчке снаге. Крајем прошле године, Пјонгјанг је рекао да споразум са Јужном Корејом из 2018. потписан ради деескалације војних напетости више није важећи, а Врховна народна скупштина је прошле недјеље укинула владина тијела која су надгледала сарадњу са Јужном Корејом.


Пратите нас и путем Вибера

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.