Krediti za izbjeglice

Njemačka uvodi stroge uslove

  • Izvor: Radio Sarajevo
  • 05.11.2023. 21:39

Izbjeglice koje dolaze u Njemačkoj ne bi trebale više dobijati novac u gotovini već tzv. 'kredit' na platnoj kartici. Naime, savezna i državna vlada trenutno raspravlja o promjeni beneficija za tražitelje azila.

Savezna vlada trebala bi stvoriti uslove za jedinstvenu platnu karticu u cijeloj zemlji, zahtijevaju premijeri saveznih zemalja, s izuzetkom Bremena, u zajedničkoj rezoluciji.

Njemački FDP želi smanjiti nivo naknada migrantima. Prema tome, trebalo bi biti moguće pod strogim uvjetima smanjiti nivo naknada gotovo na nulu ako je jasno da je druga država članica ЕU odgovorna za osobu koja traži zaštitu u skladu s Dablinskom konvencijom, piše Feniks.

Njemačka nije uspjela da se izbori sa recesijom

Njemačka nije uspjela da se izbori sa recesijom

To znači: Svako ko je ušao u Njemačku preko druge zemlje ЕU teško da bi trebao dobiti bilo kakvu podršku. Time se žele izbjeći mogući podsticaji za dolazak u Njemačku.

Naime, sve veći broj ilegalnih migracija pogađa Еuropu. Kao ciljana zemlja slična Njemačkoj u fokusu je Austrija.

Prošle su ned‌jelje ministar finansija Kristijan Lindner (44, FDP) i ministar pravosuđa Marko Bušman (46, FDP) već pozvali na smanjenje beneficija za osobe koje u drugim državama ЕU imaju pravo na humanitarnu zaštitu, no oni to odbijaju jer radije bi otišli u Njemačku.

Od njegovatelja u Njemačkoj do korpara u Šamcu: Ovo je priča o Mari

Od njegovatelja u Njemačkoj do korpara u Šamcu: Ovo je priča o Mari

Odgovor je promptno stigao od koalicijskog partnera. Zamjenik čelnika stranke Zelenih, Andreas Audreš, je kazao u intervjuu Špiglu kako Njemačka trenutno doživljava utrku retoričke eskalacije iz različitih smjerova.

Andreas smatra kako treba stvoriti podsticaje za rad.

"Moderna socijalna država nije mreža za ležanje, nego odskočna daska za rad i uspjeh", rekao je Audreš.

FDP poručuje kako njemačko društvo treba učinkovitu državu blagostanja temeljenu na učinku koja nedvosmisleno priznaje da oni koji rade uvijek moraju imati osjetno više od onih koji ne rade.

Važne vijesti za one koji idu u Njemačku - izglasane promjene

Važne vijesti za one koji idu u Njemačku - izglasane promjene

U Njemačkoj trenutno ne postoji funkcionalan sistem platnih kartica za izbjeglice. Pilot test ovog sistema je postojao u Еrdingu, ali je obustavljen 2020. zbog bankrota "Wirecarda". Konkretni planovi za platne kartice trenutno su izuzetak: samo Bavarska, Hamburg i grad Hanover trenutno pripremaju platne kartice za izbjeglice.

Pratite nas i putem Vibera

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Naša Srpska

    Naša Srpska

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.