Kupio veliki udio

"Njujork post": Soroš bi mogao da preuzme kontrolu nad stotinama američkih radio-stanica

  • Izvor: RT Balkan
  • 16.02.2024. 16:53

"Filantrop" i milijarder Džordž Soroš kupio je veliki udio u drugoj po veličini američkoj radio kompaniji i mogao bi da dobije "praktičnu kontrolu" nad više od 220 stanica širom zemlje, objavio je "Njujork post".

Menadžment Soroševe fondacije je kupio oko 400 miliona dolara duga medijske grupe "Odasi" usred njenog bankrota, objavio je list, pozivajući se na sudske podneske. Milijarder je kupio dug za otprilike 50 centi po dolaru od hedž fonda "HG Vora", navodi se u izvještaju, uz napomenu da će Soroš, kada kupovinu odobri stečajni sud, posjedovati oko 40 odsto ukupnog duga "Odasija".

Iako 40 odsto nije većinski udio, izvor je za "Njujork post" kaže da bi Soroš ipak mogao da dobije "praktičnu kontrolu nad medijskim gigantom kada izađe iz bankrota".

"Odasi" posjeduje 227 muzičkih, sportskih i drugih stanica u 45 američkih država. Kompanija takođe posjeduje "Si-Bi-Еs radio", koji upravlja sa 11 informativnih stanica, uključujući "Kej-Si-Bi-Еs" u San Francisku i "Vi-Si-Bi-Еs" u Njujorku.

Nakon što je zarada koju "Odasi" ostvaruje već godinama u kontinuiranom padu, medijska grupa je početkom prošlog mjeseca podnijela zahtjev za bankrot sa 1,9 milijardi dolara duga.

Ako se kupoprodaja ostvari, kako je objavljeno, "Odasi" će biti najnoviji dodatak Soroševoj rastućoj medijskoj imperiji. Menadžment Soroševog fonda pridružio se konzorcijumu kreditora za kupovinu "Vajs medija" prošlog ljeta, plativši 350 miliona dolara za kupovinu bivšeg medijskog velikana koji se nekada vrednovao na 5,7 milijardi dolara.

"Insajderski izvor" na koji se poziva "Njujork post" smatra da je sporazum o kupovini "Odasija" "strašan", ocijenivši da Soroš namjerava da iskoristi svoj ulog u toj grupi kako bi uticao na javno mnjenje uoči ovogodišnjih predsjedničkih izbora.

Podsjetimo, pored finansiranja brojnih nevladinih organizacija i političkih kampanja kroz Fondacije za otvoreno društvo, Soroš je bio i najveći donor demokratske stranke na međuizborima 2022. godine. 

U septembru prošle godine je "Njujork post" takođe izvestio da je Soroš posredno platio stotine hiljada dolara grupi ljevičarskih tiktokera koji su koristili ova sredstva da na toj platformi promovišu veliki broj liberalnih narativa, a istu organizaciju je takođe unajmio predsjednik SAD Džozef Bajden kako bi promovisala njegovu politiku i napadala republikance.

Fondacija za otvoreno društvo saopštila je prošle godine da će Soroš, koji ima 93 godine, svoju vodeću ulogu u organizaciji predati kontrolu svom 38-godišnjem sinu Aleksu.

Pratite nas i putem Vibera