Pridružila se politici ЕU

Norveška uvela nove sankcije Rusiji

  • 02.10.2023. 21:24

Norveška je danas ponovno uvela sankcije Rusiji, čime se pridružila Еvropskoj uniji u kreiranju 11. paketa mjera, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova te zemlje.

Nove sankcije se, između ostalog, odnose na zabranu tranzita preko ruske teritorije za robu i tehnologije koje mogu da "doprinesu povećanju ruskih vojnih i tehnoloških kapaciteta ili razviju sektor odbrane i bezbjednosti", a proširen je i spisak oružja koje je zabranjeno za prodaju fizičkim ili pravnim licima u Rusiji, navodi se u saopštenju.

Istovremeno, zabranjen je uvoz ruske nafte preko naftovoda koji idu za Njemačku i Poljsku, a proširena je i lista proizvoda od gvožđa i čelika, kao i luksuzne robe na čiji je uvoz stavljena rampa.

"Novi paket sankcija ima za cilj jačanje postojećih sankcija i suzbijanje njihovog zaobilaženja. To je važno jer je potrebno da se hitno uspori protok novca koji Rusija koristi za finansiranje brutalnog agresorskog rata", navela je norveška ministarka spoljnih poslova Aniken Hjuitfelt.

Ona je dodala da sankcije postaju sve obuhvatnije, kao i da predstavljaju snažnu i jasnu evropsku reakciju na "brutalnu operaciju Rusije u Ukrajini".

"Mogućnosti za trgovinu sa Rusijom postaju sve manje i sa sobom nose veliki rizik", poručila je Hjuitfelt.

Pratite nas i putem Vibera

  • 12:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:15 Dokumentarni program

    ''Dokumentarni program

  • 13:10 Еmisija: Narod priča (R)

    Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić.

  • 13:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 14:00 Еmisija: Ćirilica (R)

    Provokativna pitanja i još provokativniji odgovori, bujica oprečnih stavova i reči, teorije i dokazi, neotkriveno – sve nosi urednički potpis Marića koji na interesantan način sučeljava različita mišljenja i ogoljava stvarnost.