Stiže kiša i snijeg

Nova orkanska oluja pogodiće ovaj deo Еvrope: Uraganski vetrovi od 140 km/h

  • Izvor: Telegraf
  • 24.12.2023. 21:42

Veoma snažan ciklon sa severa Atlantika obrušiće se ove večeri i noći na sjever Еvrope, a direktno svojim centrom pogodiće jug Skandinavije. Vrijednost vazdušnog pritiska u centru ciklona opala je na samo 962 milibara.

Ovaj ciklon već danas donio je obilnu kišu i snijeg Škotskoj, ujedno i olujne vjetrove, a na potezu između Islanda, Škotske i Norveške obilni snijeg i kiša praćeni su orkanskim vjetrovima od 150 km/h, uz talase visine i do 15 metara. Ovaj ciklon u svom zadnjem dijelu donio je Islandu obilni snijeg, ali i ledeni vazduh iz polarnih predjela uz temperature i do -15°C.

Oluja će u toku večeri, noći i sutrašnjeg dana Norveškoj i Švedskoj donijeti veoma obilne snježne padavine i olujne vjetrove, a očekuje se i više od 20-30 centimetara snijega, uz smetove i nanose.

Ovo je muškarac koji je ubijen zbog ljubomore, priča se da je sve zbog sms poruka

Ovo je muškarac koji je ubijen zbog ljubomore, priča se da je sve zbog sms poruka

Ponegdje se čak uz snijeg očekuje i grmljavina.

Ciklon će donijeti olujne vjetrove i obilnu kišu, ali i nešto topliji vazduh sa Atlantika centralnoj Еvropi. Najjači vetrovi očekuju se u Danskoj, na severu Nemačke i Poljske, uz udare od 80km/h do, dok se na jugozapadu Norveške očekuju orkanski vjetrovi. Sa Sjevernog mora i Baltičkog mora obrušavaće se višemetarski talasi, uz poplave.

Nakon severa Еvrope, ciklon će donijeti snijeg i jake vetrove Finskoj, pribaltičkim zemljama i Rusiji, ali u znatno blažem obliku.

Inače, ovaj dio Еvrope prije nekoliko dana bio je na udaru još jače orkanske oluje, uz obilni snijeg i uraganske vetrove, a na udaru nevremena našlo se više od 50 miliona ljudi od Britanije i Alpa do istoka Еvrope i od Panonske nizije na jugu preko centralne Еvrope sve do Baltika i Skandinavije.

Turska je pokrenula veliku vojnu operaciju

Turska je pokrenula veliku vojnu operaciju

Srećom, intenzitet sadašnje oluje biće slabiji, ali su veći problemi svakako mogući na sjeveru i sjeveroistoku Еvrope i u dijelovima centralnih predjela.

Ovaj ciklon neće pogoditi Srbiju, ali će uslovljavati jugozapadna strujanja sa Mediterana prema našem području, pa će vreme u narednom periodu u Srbiji i u našem regionu biti pravo proljećno, uz temperature i do 20°C, što su vrednosti i za 15 stepeni više od uobičajenog prosjeka.

Sarajevo: Kriminalac tuče djevojku, pa i čovjeka koji je pokušao da joj pomogne

Sarajevo: Kriminalac tuče djevojku, pa i čovjeka koji je pokušao da joj pomogne

U prilog stabilnom i toplom vremenu nad našim dijelom Еvrope ići će uticaj anticiklone uz vrlo visok vazdušni pritisak, ali i termički visinski greben sa jugozapada, koji će sa Mediterana uslovljavati dotok tople vazdušne mase.

Istovremeno, sjever Еvrope biće na čestom udaru snažnih ciklona i oluja sa sjevera Atlantika, a upravo ovakva sinoptička situacija neće dozvoliti da ledene vazdušne mase sa snijegom iz polarnih predjela i iz Sibira prodru unutar evropskog kopna i do našeg područja, jer će nad Еvropom preovladavati i zonalna strujanja, u vidu zapadnog strujanja od Atlantika ka istoku. Upravo će ovakva sinoptička situacija uslovljavati veoma blago i ugodno vrijeme do kraja godine nad evropskim kopnom i našim područjem, a vazdušne mase sa Atlantika i Mediterana povući će daleko na istok i sjeveroistok ledeni vazduh ja Sibiru i polarnim predjelima.

(Telegraf)

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: